null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Als de muurrouwzwever een gaatje vindt, is de metselbij de klos

Koos Dijksterhuis

Het caféterras baadt in de avondzon. Die zon schijnt warm, maar waar de avond zijn schaduw werpt is het fris. Op de nok van een naburige schuur zingt een merel zijn weemoedige serenade. Zijn silhouet is nog zwarter dan hij toch al is. Ook zwart is een driehoekig insect dat langs snort. Het is een zweefvliegachtige vlieg. Ze toont interesse in de verdikking halverwege de stok van een ingeklapte parasol.

De vlieg strijkt neer op die parasolstok. Ik diep mijn fototoestel op uit de tas naast mijn voeten. Achter de parasol zit een ouder stel dat nu eens wantrouwige blikken op mijn camera werpt en dan weer doet alsof ik er niet ben. ‘Ik fotografeer een vlieg’, zeg ik, wijzend op de parasol. Even kijken ze me verbijsterd aan, dan glimlachen ze toegeeflijk. ‘Niet dat u niet fotogeniek bent hoor’, waag ik te grappen. Ik leg uit dat het een bijzondere vlieg is, een muurrouwzwever, een van de twintig soorten wolzwevers die in Nederland en België voorkomen.

De muurrouwzwever. Beeld Koos Dijksterhuis
De muurrouwzwever.Beeld Koos Dijksterhuis

Veel wolzwevers hangen als kolibries voor een bloem, waar ze een lange tong insteken. Onderwijl laten ze een snerpend gezoem horen. Of de muurrouwzwever nectar lurkt weet ik niet, maar deze soort zoemt bescheidener. De rouw in zijn naam is te danken aan zijn kleur, die je antraciet kunt noemen, getuige ook de Latijnse naam Anthrax. De vlieg in kwestie zit pal in de zon; muurrouwzwevers zijn zonaanbidders.

De muur in zijn naam komt doordat deze vlieg vaak gezien wordt terwijl ze zonovergoten muren afschuimt, zoekend naar gaten en holletjes waarin solitaire bijen of wespen nestelen. Vooral metselbijen zijn de klos. Muurrouwzwevers leggen eitjes in hun nesten, zodat hun nageslacht dat van de metselbij kan opeten. Als de metselbij het nest al heeft dichtgemetseld, is de rouwzwever te laat.

Twee schroefgaten in de parasolstok zijn inderdaad dichtgeplamuurd door een metselbij. Onze rouwzwever zoekt bijennestjes in wording.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit. Lees hier zijn eerdere Natuurdagboeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden