Albert Heijn past tekst op verpakking aan na Liegebeest-nominatie
Grazende koeien op een pak vla, varkens in de wei op de verpakking van plakken ham. De drang om duurzaam en diervriendelijk over te komen, is voor bedrijven soms zo groot, dat ze er te ver voor gaan.
Voor het tiende jaar op rij wijst dierenrechtenorganisatie Wakker Dier bedrijven aan die consumenten misleiden door dierenleed te verhullen of te verbloemen.
Bedrijven passen soms hun reclames of producten aan door de nominatie. Zoals de winnaar van vorig jaar, Albert Heijn. Het concern zou de leefomstandigheden van zijn 'premium eendenborst' te rooskleurig voorstellen. Op de verpakking staat: 'De bijzondere smaak en de malsheid van het vlees worden beïnvloed door het voedsel en de leefomstandigheden van de dieren'. Maar, zegt Wakker Dier, de leefomstandigheden van de uit Frankrijk afkomstige eenden zijn niet te verteren. Dertien eenden delen er een vierkante meter. Albert Heijn laat weten dat 'de tekst anders gelezen kan worden'. De supermarktketen gaat de formulering aanpassen en Wakker Dier heeft het bedrijf teruggetrokken uit de verkiezing.
Lege kreten
Bij reclame is de scheidslijn tussen realiteit en beeld flinterdun, zegt Corné van Dooren van het Voedingscentrum. "Vaak wordt gegoocheld met lege kreten zoals 'vers', 'ambachtelijk', 'handgemaakt' of 'duurzaam'."
Wakker Dier nam ook Jumbo, Rabobank, ECOstyle en Campina op de korrel. Vorig jaar paste Campina de naam van Friesche Vlag Halfvol Plantaardig aan. De 'plantaardige' koffiemelk bestond voor 96 procent uit koeienmelk. Nu krijgt het bedrijf een nominatie voor zuivelpakken waarop staat dat koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Onwaar, zegt Wakker Dier op zijn website. "De meeste melkkoeien gaan op een leeftijd van vijf of zes jaar naar het slachthuis vanwege gezondheidsproblemen. Terwijl melkkoeien met gemak veertien jaar oud kunnen worden."
Campina gaat de nominatie 'intern bespreken'. Het begint met de vraag hoe een product kan opvallen, zegt een woordvoerder. "Het kan zijn dat daarin soms te ver wordt gegaan. Liefst proberen we, als we een bepaalde claim maken, wel te voldoen aan de letter van de wet."
Van Dooren van het Voedingscentrum is blij met de actie tegen misleidende reclame. "Er is een grijze zone, waarvan veel bedrijven profiteren."
Lees ook:
Veganisme redt de wereld... of toch niet?
Wie dierlijke producten afzweert en overgaat op plantaardig voedsel om het klimaat te redden, moet vooral met kennis van zaken gaan winkelen.
'Beter Leven-slachthuizen' moeten verplicht camera's en microfoons plaatsen voor controle
In slachthuizen met 'Beter Leven-vlees' moeten straks camera's en microfoons hangen voor controle op afstand.