Natuurherstel
Advies: De natuur moet overal worden versterkt, ook in steden en landelijk gebied
Overal moet natuur zijn, voor iedereen. Alleen dan is de achteruitgang van natuur en biodiversiteit te stoppen en te herstellen, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur woensdag.
De natuur moet niet alleen in beschermde gebieden, maar ook in steden en het landelijk gebied worden versterkt, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Dat moet per regio gebeuren, in samenhang met de aanpak van klimaatverandering, energietransitie, woningbouw en verduurzaming van de landbouw.
Mensen hebben natuur nodig voor hun gezondheid, schoon drinkwater, gezond voedsel en schone lucht, schrijft de Rli in het rapport Natuurinclusief Nederland, dat woensdagmiddag is aangeboden aan minister Christianne van der Wal voor natuur en stikstof. Maar Nederland schiet tekort in het herstel van natuur, oordeelt de Rli, omdat de aanpak vooral is gericht op beschermde gebieden, te weinig samenhang vertoont, vaak ondergeschikt is aan economie, te veel wordt gezien als kostenpost, en omdat overheden te weinig samenwerken.
‘Economie en natuur hebben elkaar nodig’
“Dit advies zegt: je moet het natuurbeleid opnemen in een groter geheel”, zegt Rli-voorzitter Jan Jaap de Graeff. De raad doet vier aanbevelingen: 1. Zorg voor natuur overal en voor iedereen. 2. Verbind natuurherstel met andere opgaven voor woningbouw, energie, klimaat, landbouw en gezondheidszorg. 3. Weeg de waarde van natuur volwaardig mee bij economische en politieke beslissingen. 4. Werk samen per regio.
Veel meer doen voor natuur en natuurkwaliteit betekent ook dat je dingen moet laten, anders blijft natuurbescherming dweilen met de kraan open, zegt Esther Turnhout, hoogleraar wetenschap, techniek en samenleving aan de Universiteit Twente, die als extern commissielid mede-opsteller is van het advies. “Onder de streep moet beleid dat bijdraagt aan natuur en beleid dat schadelijk is voor natuur wel netto positief uitpakken.”
Dat vraagt een andere benadering van de economie, niet tegenover maar samen met de natuur, zegt Turnhout. “Ze hebben elkaar nodig. De politiek vraagt zich nu vooral af wat we voor natuur moeten laten, hoeveel boeren we moeten uitkopen, voor welke soorten een bedrijf weg moet. Als je brede welvaart en breed welzijn als uitgangspunt neemt, is natuur juist een belangrijke component.”
‘Als je de natuur afknijpt, knijp je uiteindelijk ook de mens af’
In een interview met Trouw legt voorzitter Jan Jaap de Graeff uit waarom natuur er overal en voor iedereen moet zijn. ‘We kunnen niet genoeg benadrukken dat het bij natuur niet alleen gaat om hoe mooi die is, maar ook om wat zij ons levert.’
Lees ook:
Steden verstenen, ook nieuwbouwwijken zijn te weinig groen
Gemeentes maken te weinig ruimte voor groen. Meer dan de helft van de buurten is versteend. Dat geldt ook voor veel nieuwbouwwijken, meldt Natuur & Milieu.
Op de Hondsrug is het feest voor de bloemetjes en de bijtjes
Bermen en akkerranden als groene infrastructuur tussen natuursnippers, zo wordt de biodiversiteit rondom de Hondsrug bij Haren geholpen. Het liefst met inheemse vegetatie, want dat is het beste voor wilde bijen en andere insecten.