Plantenliefde

Adoptiebaasjes gezocht: Jacomijn Prinsen (36) geeft planten een tweede leven in haar plantenasiel

Jacomijn Prinsen in haar plantenasiel, een kas in de achtertuin. Beeld Herman Engbers
Jacomijn Prinsen in haar plantenasiel, een kas in de achtertuin.Beeld Herman Engbers

Het plantenasiel is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Verwaarloosde en afgedankte planten krijgen er een oplapbeurt, waarna een nieuwe eigenaar voor ze wordt gezocht.

Kirsten Dorrestijn

Het houthok achterin de tuin van Jacomijn Prinsen (36) in Borne, Twente, staat vol met lepelplanten, varens, vetplanten, pannenkoekplanten, begonia’s, olifantspootjes en ficussen. Op de grond staan verschillende soorten sanseveria’s. Een elektrisch kacheltje houdt de kamerplanten warm.

Prinsen pakt een potje van de plank. “Deze Alocasia kwam binnen met alleen nog twee hangende, bruine bladeren eraan”, zegt ze. “Ik heb hem verpot, verse aarde gegeven en na twee weken kwamen er al nieuwe puntjes tevoorschijn.”

In maart 2020 opende Prinsen haar ‘plantenasiel’. “Door het coronagedoe kreeg ik tijd om na te denken”, vertelt ze. “Ik had over een plantenasiel op internet gelezen en dat was in mijn hoofd blijven hangen. Ik zei tegen mijn man dat ik het leuk zou vinden om er een te openen, waarop hij meteen aanbood het houthok om te timmeren tot kas.” Prinsen was drie jaar daarvoor verslingerd geraakt aan planten en had er inmiddels meer dan honderd in huis. Om te starten met het asiel maakte ze een Facebookpagina aan en lichtte lokale media in. “Binnen een paar dagen stond er al iemand voor de deur om een plant aan te bieden.” Inmiddels telt het asiel 945 volgers op Facebook en worden wekelijks planten gehaald of gebracht.

Quarantaine

Het plantenasiel is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. De afgelopen jaren duiken er steeds meer op in dorpen en steden. Vaak bij privépersonen aan huis, andere keren zijn ze ondergebracht in een bibliotheek, buurthuis of school – soms gerund door herintreders.

De planten die Prinsen binnenkrijgt zet ze eerst een paar dagen in quarantaine om te kijken of ze geen luis of vliegjes hebben. Vervolgens controleert ze de wortels en geeft ze ze nieuwe aarde. “Negen van de tien keer is zo’n plant nog nooit verpot en knalt hij uit elkaar zodra hij meer ruimte krijgt.” Ziet een plant er weer goed uit? Dan zoekt Prinsen er een nieuw ‘adoptiebaasje’ voor.

In 2012 werd in Amsterdam het eerste plantenasiel van Nederland opgericht, door een twintiger die het niet kon aanzien dat planten bij het vuilnis werden gezet. Ze nam ze mee van de straat en lapte ze op. Dat asiel is ter ziele, maar inmiddels telt Nederland er 34. De lockdown gaf nog een extra duwtje: afgelopen jaar openden minstens vijf nieuwe locaties hun deuren, waaronder Alphen aan den Rijn, Nijmegen en Leidscheveen.

Plantenruilgroep

Michèle de Reus (30) uit Berkel en Rodenrijs zette in 2019 Plantenasiel Lansingerland op. Nadat ze fanatiek met een collega stekjes was gaan ruilen, ontdekte ze via Facebook een plantenruilgroep in Rotterdam en zo werd haar verzameling steeds groter. Intussen heeft ze meer dan honderd planten in huis. Mensen komen planten brengen die ze zat zijn, of halen stekjes bij haar op.

Plantenasiels krijgen vaak oude exemplaren binnen, die zo groot geworden zijn dat de eigenaar er geen plaats meer voor heeft in huis. Ook komen er bijzondere soorten langs, die in tuincentra niet te krijgen zijn.

Jacomijn Prinsen in haar plantenasiel, een kas in de achtertuin. Beeld Herman Engbers
Jacomijn Prinsen in haar plantenasiel, een kas in de achtertuin.Beeld Herman Engbers

De meeste plantenasiels vragen alleen wat geld voor potgrond, of een vrijwillige bijdrage voor een stekje. De Reus doneert alles wat ze met het asiel verdient aan het goede doel. “Mensen kunnen kiezen uit drie doelen: House 4 Sri Lanka, Nepal Geeft of het WNF. In een excel houd ik de bedragen bij en eens per kwartaal stort ik het naar de goede doelen.” In totaal haalde ze al 8000 euro op. “Ik heb zelf een goede baan, ik heb het geld niet nodig.” Op Marktplaats koopt ze soms bijzondere soorten om te stekken. “Ik kijk welke planten populair zijn. Zo heb ik weleens stekjes verstuurd naar Groningen of naar het buitenland. Sommige verkoop ik voor 100 euro. Duurdere planten koop ik niet, daarvan ben ik te bang dat ze doodgaan.”

Eugenie Werdmüller (66) startte in februari 2020 Plantenasiel Almelo. “De drie voorgaande jaren had ik veel medische handelingen ondergaan en ik moest revalideren. Het sporten dat ik drie keer per week deed, was weggevallen. Plantjes helpen mij om mijn gedachten te verzetten.”

Plantenfanaten

Werdmüller verzamelde in de loop der jaren zo’n 150 tot 200 planten in huis. “Mijn partner heeft soms zoiets van: ‘Is er nog wel plek voor mij?’”, vertelt ze lachend. “Maar hij ziet dat het mij goed doet om met planten bezig te zijn.”

Het wortelen, het stekken, het zien opgroeien, dat zijn dingen die ze leuk vindt aan planten en het asiel. “En ik houd er sociale contacten aan over. Soms sturen mensen een foto om te laten zien hoe de plant in hun kamer staat.” De kast met asielplanten staat nu coronaproof in de hal van haar huis, zodat mensen vanaf de voordeur kunnen aanwijzen welk exemplaar ze willen.

Het type klanten in de plantenasiels varieert van leken tot liefhebbers. “Soms komen er echte ‘plantenfanaten’ aan de deur die iets speciaals zoeken”, vertelt Werdmüller. “Met hen valt moeilijk te ruilen. Die hebben alles al.”

Lees ook:

Summer Rayne Oakes heeft 1100 planten in haar studiootje. ‘Mijn planten zijn mijn Netflix’

De Amerikaanse Summer Rayne Oakes woont samen met 1100 planten in haar studio in Brooklyn, New York. Hoe steniger je omgeving, hoe drukker je leven, hoe meer Oakes pleit voor planten. Stukken minder veeleisend dan een kind of een hond en toch een bron van zingeving en vreugde.

Een burn-outtuin geeft patiënten letterlijk lucht en ruimte

Zorginstellingen zien in de natuur steeds vaker een hulpmiddel om stress of pijn te verminderen. Zelfs tandartsen kunnen de groene kracht inzetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden