Dierenwelzijn

Actiegroep vraagt aandacht voor de kalverellende achter onze melk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht is een campagne begonnen om mensen over te halen geen melk meer te drinken. Voor melk worden namelijk kalfjes afgemaakt.

Remco Van Veluwen

Melk is gezond voor elk, was ooit de leuze van de zuivelindustrie. Maar actiegroep Dier & Recht vindt juist dat de consument melk moet laten staan. De productie ervan levert onnodig veel dierenleed op en vormt een belasting voor het milieu, vindt de actiegroep. “Achter de gesloten deuren van de zuivelindustrie schuilt een wereld vol dierenleed”, zegt Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Dier&Recht. “In Nederland worden jaarlijks anderhalf miljoen kalfjes, na een kort en ellendig leven, verwerkt tot kalfsvlees. Dat leed is onnodig, want er zijn plantaardige alternatieven voor zuivel.”

Een van de campagneposters van actiegroep Dier&Recht Beeld Dier&Recht
Een van de campagneposters van actiegroep Dier&RechtBeeld Dier&Recht

Om de melkproductie op gang te houden moet een koe eens per jaar bevallen. Daartoe worden melkkoeien kunstmatig bezwangerd en wordt het kalf na de geboorte weggehaald bij de koe. De meeste kalfjes worden verkocht en vetgemest om ze na een half jaar te slachten. Volgens Dier&Recht is ruim 95 procent van het kalfsvlees bestemd voor de export.

Dier&Recht toont grote posters op straat, met daarop zuivelproducten voorzien van waarschuwingen en afschrikwekkende afbeeldingen van kalverleed, naar het voorbeeld van sigarettenpakjes. Op de website stoppenmetzuivel.nl is meer informatie te vinden en worden alternatieven voor koeienmelk aangedragen. Ook is een campagnefilmpje gemaakt waarin de verwachting onder de consument wordt afgezet tegen het werkelijke lot dat een kalfje na geboorte wacht.

Lees ook:

Melk is de nieuwe plofkip

Na acties tegen de kiloknaller en de legbatterij richten milieuorganisaties nu hun pijlen op de productie van melk. Die moet diervriendelijker en groener. En boeren verdienen een hogere prijs.

Cappuccino zonder melk - een gids door de wereld van haver, soja en amandel

Help je het milieu als je haver- of sojadrink in je koffie neemt? En is het beter voor je gezondheid? Veel koffiedrinkers zijn erdoor in verwarring. Haverdrinker Ally Smid zoekt het uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden