Jaarcijfers

ABN Amro gaat voorlopig geen kantoren meer sluiten

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas.  Beeld Joris van Gennip
Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas.Beeld Joris van Gennip

Jarenlang sloot ABN Amro het ene na het andere kantoor. Dat proces lijkt ten einde, nu de winst van vorig jaar veel hoger uitpakt dan die van 2021.

Koos Schwartz

ABN Amro is voorlopig niet van plan om nog meer kantoren te sluiten. Daarmee komt een eind aan een periode waarin het kantorenbestand van de bank gedecimeerd is. In 2010 had ABN Amro, nog altijd voor 56 procent in handen van de staat, 650 kantoren. In 2013 waren dat er 350. Nu zijn er nog 27 over. Vorig jaar gingen er vijftig dicht. Grote winkelstraten zonder bank zijn nu de regel. Vroeger waren ze een uitzondering.

Zes provincies – Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Zeeland en Limburg – moeten het doen met één ABN Amro-kantoor. Noord-Holland en Noord-Brabant zijn met vijf vestigingen het ruimst bedeeld. De kantoren werken alleen op afspraak.

Kantoren zijn overbodig geworden omdat burgers voor de meeste geldzaken niet meer naar de bank hoeven. Dat geldt de laatste jaren ook voor het afsluiten van hypotheken. ABN Amro verstrekte vorig jaar zeventig procent van zijn hypotheken online.

Meevaller

Het personeelsbestand bij ABN Amro liep ook terug, al kwam dat doordat de bank minder krachten inhuurde. Het aantal ‘echte’ ABN Amro-werknemers steeg zelfs een beetje: van 19.957 naar 20.038, gemeten in voltijdbanen. De bank had extra IT’ers nodig en mensen die klanten en hun transacties natrekken om het witwassen van geld te voorkomen. Bijna 3000 mensen houden zich bij ABN Amro met dat laatste bezig.

ABN Amro maakte woensdag zijn resultaten over 2022 bekend. Ondanks de inflatie, de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hoefde ABN Amro over 2022 netto maar een klein bedrag opzij te zetten voor leningen die mogelijk of waarschijnlijk oninbaar zijn. Niet te innen zijn, denkt ABN Amro, voor 56 miljoen aan hypotheekschulden en 14 miljoen aan consumentenkredieten. Tegenover die probleemleningen stonden ook 21 miljoen aan leningen die vorig jaar nog oninbaar leken maar dat in de praktijk toch niet waren. Door die meevaller kwam er daardoor netto 39 miljoen aan reservering voor oninbare leningen bij.

ABN Amro verwacht dat de inflatie in Nederland dit jaar zal uitkomen op vier procent. De bank denkt ook dat de huizenprijzen wat zullen dalen: dat komt onder meer doordat de hypotheekrente flink is gestegen.

Stijgende rente

Prettig voor ABN Amro is de gestegen rente. De rente-inkomsten van de bank – het verschil tussen de rente die de bank aan klanten betaalt en de rente die de bank ontvangt op uitstaande leningen – stegen daardoor naar 5,4 miljard euro, vier procent meer dan een jaar eerder.

Dat was een van de redenen waarom ABN Amro’s nettowinst in 2022 beduidend hoger uitpakte dan in 2021: 1,87 miljard tegen 1,23 miljard. Kostenbesparingen waren een andere. In 2021 trof ABN Amro een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank te weinig had gedaan aan het voorkomen van witwassen. Die drukte toen de winst.

Net als veel andere grote bedrijven gaat ook ABN Amro eigen aandelen inkopen. De bank doet dat voor 500 miljoen euro. Bedrijven kopen eigen aandelen in als ze met geld zitten waarvoor ze eigenlijk geen bestemming weten. Voordeel van de inkoop is daarnaast dat de aandelenkoers wordt gestut. De winst die wordt uitbetaald aan aandeelhouders, hoeft over minder aandelen te worden verdeeld.

Ook de staat verkoopt wat aandelen aan ABN Amro. Zo blijft het staatsaandeel in de bank op 56,3 procent. Zou de staat geen aandelen verkopen dan zou het staatsbelang groter worden dan die 56 procent. ABN’s cijfers en prognoses vielen goed bij beleggers. Het aandeel stond rond het middaguur 6,8 procent hoger dan dinsdagnamiddag.

Lees ook:

Doorgeslagen fraudejacht bij banken treft goede doelen

Vrijwillige bestuurders van kleine goede doelen moeten soms betalingen op hun persoonlijke bankrekening verantwoorden aan de bank, als controle op witwassen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden