Vlees

Aantal reclames met vlees met 6 procent gedaald

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson
ANP

Het aantal speciale aanbiedingen van vlees door supers is vorig jaar met gemiddeld 6 procent verminderd, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. “Een goede ontwikkeling, waaraan de meeste supermarkten bijdragen”, aldus de organisatie over de uitkomsten van 2022. Zij vlooit jaarlijks de reclamefolders uit.

Er werd 18.345 keer vlees in de reclame gedaan. Albert Heijn, Lidl en Dirk liepen voorop in de beperking ervan en schrapten elk ongeveer 20 procent van hun vleesaanbiedingen.

Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen bij van twaalf supermarktconcerns. Behalve de reeds genoemde zijn dat Aldi, Coop, DekaMarkt, Hoogvliet, Jumbo, Picnic, Plus, Spar en Vomar. De dalende de trend is niet overal te zien, bij een enkeling zag Wakker Dier tot haar grote ongenoegen zelfs het tegendeel. Ze spreekt zelfs van “schaamteloos opstuwen van de vleesconsumptie”.

“Steeds meer mensen willen bewust minder vlees eten”, aldus de organisatie. Wie daarin niet met de aanbiedingen volgt, werkt volgens haar “deze verandering actief tegen”.

Overigens maakt Wakker Dier ook een onderscheid tussen typen vleesaanbiedingen. Zo daalde bij Spar weliswaar het totale aantal vleesaanbiedingen met 32 procent, maar dat kwam volgens Wakker Dier doordat de supermarkt minder vlees met een dierenwelzijnskeurmerk in de aanbieding deed. Het aantal kiloknallers steeg juist. Ook bij Plus en Vomar nam het aantal kiloknallers toe.

Lees ook:

We zijn iets gezonder gaan eten (maar nog niet gezond genoeg)

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken. Maar écht gezond eten, is voor de meeste mensen nog steeds moeilijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden