Klimaat

Aandeelhouders olieconcern Phillips 66 stemmen voor klimaatvoorstel

Phillips 66 tankstation Beeld REUTERS
Phillips 66 tankstationBeeld REUTERS

Een meerderheid van de aandeelhouders bij de jaarlijkse vergadering van het Amerikaanse olieconcern Phillips 66 heeft voor een klimaatresolutie van Follow This gestemd.

Redactie Trouw

Dit verbond van ‘groene’ activistische aandeelhouders riep het bedrijf op doelen te stellen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Die doelstellingen moeten ook gaan over de uitstoot door het gebruik van de olieproducten die het bedrijf verkoopt.

Follow This, opgericht door de Nederlander Mark van Baal, boekte eerder deze week ook al succes op een aandeelhoudersvergadering van een ander Amerikaans olieconcern. Bij ConocoPhillips stemde dinsdag een meerderheid van 58 procent voor het stempunt dat de vereniging op de agenda had gekregen. Ook hier werd de bedrijfstop opgeroepen klimaatdoelen te formuleren en na te jagen. Phillips 66 maakte geen percentage bekend.

Tussenkomst

Om de voorstellen in stemming te brengen, was wel tussenkomst van de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC nodig. Die verplichtte ConocoPhillips en Chevron aandeelhouders dit jaar te laten stemmen over de moties van Follow This, terwijl de olieconcerns deze in eerdere jaren nog van de agenda konden weren.

Ook op de jaarlijkse vergadering van het Britse BP konden aandeelhouders stemmen over een voorstel van Follow This, maar dit werd door een meerderheid afgewezen. Wel stemde dit jaar ruim 20 procent voor, terwijl dit twee jaar geleden nog maar 8 procent was.

Tussen de Europese en Amerikaanse voorstellen zit wel een verschil. In de VS is het nog nieuw dat olieproducerende bedrijven zichzelf doelen moeten opleggen om zogeheten scope 3-emissies, oftewel de CO2-uitstoot door gebruik van verkochte producten, tegen te gaan. BP en Shell nemen deze uitstoot wel mee in hun eigen klimaatambities, maar die zijn volgens Follow This nog altijd niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het verbond wil daarom concretere klimaatdoelen voor de korte en lange termijn van deze bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden