Online winkelen

531 nieuwe bomen in de Amazone door 531 keer online shoppen

Koop een jurk, plant een boom. Beeld ANP
Koop een jurk, plant een boom.Beeld ANP

Online shoppen is geen duurzame bezigheid, maar ondernemer Jelle Bekirovic wil hier verandering in brengen. Voor elke bestelling die wordt afgerekend, plant zijn bedrijf een boom, belooft hij.

Renée van Marrewijk

Wat hebben het Amazoneregenwoud en Amazon.com met elkaar gemeen? Behalve de naam op het eerste gezicht niet zoveel, maar er is een Amsterdams bedrijfje dat de twee weet te verbinden.

Omdat online shoppen een vervuilende bezigheid is, bedacht online ondernemer Jelle Bekirovic een manier om online winkelen te koppelen aan het planten van bomen. Iedere keer dat je een online winkelmandje afrekent, plant zijn bedrijf een boom. Eerder kwam Bekirovic al met FlyGRN, een zoekmachine met vliegtickets die je alleen vluchten met CO2-compensatie laat zien.

Nu maakte hij TreeClicks en dat werkt zo: door een browserextensie, een aanpassing aan je internetbrowser, volgt TreeClicks je shopgedrag. Omdat TreeClicks op deze manier nieuwe klanten naar de aangesloten bedrijven lokt, ontvangt het bedrijf hier een vergoeding voor. Met dit geld financieren ze het planten van nieuwe bomen. Tot nu toe zijn dat er 531, maar ze zijn dan ook nog maar net begonnen.

Planten in Amazone, Australië of India

TreeClicks werkt samen met grote jongens als Albert Heijn, de Bijenkorf en – natuurlijk – Amazon.com. Volgens Bekirovic hebben al 50.000 bedrijven zich bij het initiatief aangesloten. Wel is de extensie alleen nog te gebruiken via de desktop, op je mobiele telefoon is het technisch nog te moeilijk.

Liever ergens anders je boom laten planten dan in de Amazone? Ook dat kan. Vanwege een samenwerking met de non-profitorganisatie WeForest kun je zelf kiezen waar je de boom laat planten. Naast de Amazone is er ook keuze uit India of Australië.

Het bedrijf heeft zelf groot vertrouwen in de missie: als alle Nederlanders de extensie gebruiken, zouden we een gebied ter grootte van Drenthe moeten kunnen bebossen.

Lees ook:

Herbebossen met een boomcouveuse als bedrijfsmodel

Het bedrijf Land Life Company wil heel veel bomen planten en claimt betere overlevingskansen in het eerste levensjaar.

Amsterdammer hoopt reizigers nu toch écht tot CO2-neutraal vliegen te verleiden

Zoekmachine FlyGRN is niet de eerste die vliegreizigers hun CO2-uitstoot laat compenseren, maar eigenaar Jelle Bekirovic vindt wel dat hij het beter doet. Waarom? ‘Dé reden dat maar weinig mensen compenseren, is dat ze niet weten waar hun 2, 3 of 10 euro naartoe gaat.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden