Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeker tien Australische migranten probeerden zelfmoord te plegen sinds rechts de verkiezingen won

Democratie

Nina van den Berg

Australische senator namens de Groenen Nick McKim tijdens een protest in 2017 tussen vluchtelingen op het eiland Manus. © REUTERS

Sinds de Australiërs afgelopen zaterdag kozen voor een rechtse regering, vrezen asielzoekers in de opvangcentra op de eilanden Manus en Nauru dat ze helemaal geen kans meer maken op een verblijfsvergunning. 

De woordvoerder van de lokale politie op Manus, David Yapu, zei op de hoogte te zijn van minstens tien zelfmoordpogingen in de asielzoekerscentra sinds het afgelopen weekeinde. “Verschillende mensen hebben geprobeerd hun kamer in brand te steken”, verklaarde hij. “Sommigen weigeren te eten.”

Lees verder na de advertentie

Yapu ziet niet direct een verband met de verkiezingsuitslag. “Veel mensen hier lijden aan langdurige depressies.” Ian Rintoul van Refugee Action Coalition, een Australische mensenrechtenorganisatie, vermoedt juist wel dat de zelfmoordpogingen ­verband houden met de uitslagen van de verkiezingen. “De resultaten ­hebben een crisis veroorzaakt die de regering niet kan negeren”, zei hij ­tegen persbureau AFP.

Labor Party

De hoop van de asielzoekers was gevestigd op Bill Shorten, wiens Labor Party had beloofd na te denken over het voorstel van Nieuw-Zeeland om 150 mensen uit de opvangcentra op te nemen. Nu Shortens Labor Party geen deel gaat uitmaken van de regering, gaat dat plan niet door.

De rechtse coalitie die de verkiezingen heeft gewonnen, wordt geleid door de huidige premier Scott Morrison. Zijn Liberal Party zal de komende drie jaar samen met de conservatieve National Party de regering vormen. Tijdens zijn campagne streed hij onder meer voor het stopzetten van medische hulp aan asielzoekers op Nauru en Manus. 

Streng

Australië staat bekend om zijn strenge immigratiebeleid. Mensen die via zee aan land proberen te komen, worden terug de zee op gestuurd of in detentiecentra op eilanden in de Stille Oceaan ondergebracht. Daar verblijven zo’n achthonderd asielzoekers onder omstandigheden die volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ‘hels’ zijn. 

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani beschrijft op Twitter de wanhoop in het centrum op het eiland Manus, waar hij zelf al sinds 2013 wordt vastgehouden.

Met het boek dat hij via WhatsApp schreef over de toestanden op het eiland Manus verwierf hij internationale bekendheid. ‘De situatie is nog nooit zo slecht geweest hier. Mensen hebben nu werkelijk alle hoop verloren.’

Lees ook: 

Nieuwe wet: Australië moet zieke migranten toelaten op het vasteland

Het Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het voorstel is.

Lage belastingen winnen het van milieu in Australië

Scott Morrison is de grote winnaar van de verkiezingen geworden. Hij wint met zijn pleidooi voor lage belastingen en werk.

Deel dit artikel