Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zal er nu dan écht iets veranderen in het eeuwige Koreaanse conflict?

Democratie

Gijs Moes

De echtgenotes van de Koreaanse leiders in gesprek in Pyongyang. Links Ri Sol Ju, de echtgenote van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en rechts de Zuid-Koreaanse first lady Kim Jung-sook. © AFP

Het overleg tussen Noord- en Zuid-Korea lijkt iets concreets op te leveren. Maar wat stellen de afspraken echt voor?

Als een verliefd stelletje stapten de leiders van Noord- en Zuid-Korea in april over de zwaarbewaakte grens tussen de twee landen. Die vergelijking maakte de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gisteren zelf, op bezoek bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Pyongyang. Maar het is de vraag of deze romance een happy end krijgt.

Lees verder na de advertentie

Moon en Kim kondigden in Pyongyang eindelijk wat concrete stappen aan, na eerdere toppen die vooral vage verklaringen opleverden. Kim belooft de nucleaire testsite Tongchang-ri op te doeken en buitenlandse inspecteurs dat te laten controleren. Moon zegt investeringen toe in de infrastructuur in het noorden. De twee willen samen de Olympische Spelen organiseren in 2032.

Kim zegt dat hij zijn belangrijkste nucleaire complex wil sluiten, als de VS daar iets gelijkwaardigs tegenover stellen

Stappen voor de VS

Dat biedt in ieder geval voldoende tijd om na te gaan of er ook echt iets terecht komt van deze afspraken. In hun verklaring bleven de twee verder bij de vage term 'denuclearisatie'. Dat klinkt naar het wegdoen van alle kernwapens die Noord-Korea heeft, maar dat land heeft daar altijd voorwaarden aan verbonden. De Verenigde Staten zouden vergelijkbare stappen moeten zetten, wat neerkomt op het terugtrekken van de Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea.

Kim zegt nu dat hij zijn belangrijkste nucleaire complex wil sluiten, als de VS daar iets gelijkwaardigs tegenover stellen. Het is moeilijk te zeggen wat dat zou kunnen zijn. De testsite die Kim zonder voorwaarden al belooft te sluiten, is volgens kenners verouderd en bovendien niet meer van groot belang voor de Noord-Koreanen. Zij beschikken immers al over de kernraketten die daar getest zijn.

Noord-Korea heeft ook niet bekendgemaakt hoeveel kernwapens het precies heeft, waar die opgeslagen zijn, welke testsites en onderzoekscentra er nog meer zijn en wanneer die gesloten kunnen worden. Al met al lijken zijn toezeggingen net voldoende om het stilgevallen overleg tussen Noord- en Zuid-Korea weer vlot te trekken, maar onvoldoende om vertrouwen te bieden in echte vooruitgang.

Kwetsbaar

"Als er echt inspecteurs komen, is dat enige vooruitgang", tweet de Amerikaanse deskundige Robert E. Kelly, die in Zuid-Korea woont en aan de universiteit werkt. Hij ziet weinig concrete toezeggingen, 'net genoeg om het proces te laten voortstrompelen'. Dat is volgens Kelly precies de bedoeling van Kim: hij ziet dat Moon en de Amerikaanse president Donald Trump kwetsbaar zijn, omdat zij zich hebben verbonden aan het overleg met Noord-Korea en dus politiek belang hebben bij ieder stapje voorwaarts.

Moon kampt thuis met economische en politieke tegenwind en hoopt zijn imago wat op te krikken door bemiddelaar te spelen tussen Kim en Trump. "En ondertussen pikt Kim wat fotomomenten mee, waarbij hij eruitziet als een staatsman, door te slijmen met Samsung en LG", schrijft Kelly. Toplieden van de twee grote Zuid-Koreaanse bedrijven zijn met Moon meegereisd naar Noord-Korea. Morgen reizen de Zuid-Koreanen weer naar Seoul.

Trump lijkt het ondertussen wel mooi te vinden. Zijn commentaar op de boodschap uit Pyongyang, via Twitter: 'Heel spannend!' Er is al sprake van een nieuwe top tussen Trump en Kim, al vragen veel deskundigen zich af wat de Amerikaan daarbij te winnen heeft. Over mensenrechten in Noord-Korea, waar zeker 100.000 mensen onder barbaarse omstandigheden vastzitten in kampen, is in Pyongyang door Moon en Kim niets gezegd.

Lees ook:

Moon gaat naar Pyongyang voor een doorbraak in het vredesproces

Voorafgaand aan de ontmoeting schreef verslaggever Gijs Moes een voorbeschouwing. President Moon van Zuid-Korea mikt op een doorbraak in de vredesdialoog, die stil lijkt te zijn gevallen na de top in Singapore afgelopen juni.

Koreanen mogen hopen op een betere toekomst

De leiders leggen de lat hoog voor de verdere dialoog, zegt Korea-kenner Koen De Ceuster. Maar hij denkt dat vrede haalbaar is.

Deel dit artikel

Kim zegt dat hij zijn belangrijkste nucleaire complex wil sluiten, als de VS daar iets gelijkwaardigs tegenover stellen