Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Xi Jinping kan onbeperkt aan de macht blijven

Democratie

Redactie

De Chinese president Xi Jinping brengt zijn stem uit tijdens het Chinese Nationale Volkscongres. De grondswetwijziging waardoor hij onbeperkt aan de macht kan blijven kreeg twee tegenstemmen. © AFP

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. De maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna 3000 afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Twee leden stemden tegen de wetswijziging en er waren drie onthoudingen.

Lees verder na de advertentie

De regerende Chinese Communistische Partij lanceerde vorige maand het voorstel van het aanpassen van de grondwet. Er was nooit twijfel over dat het amendement zou worden aangenomen, aangezien het parlement vol zit met loyale partijleden. Het Chinese volkscongres heeft in zijn geschiedenis nooit een voorstel van de communistische leiders afgewezen.

Het Volkscongres heeft in de grondwetswijziging ook ingestemd met een commissie voor staatstoezicht. De instantie is verantwoordelijk voor de controle van het overheidsapparaat en heeft uitgebreide bevoegdheden. Critici zien het als een nieuw instrument voor politieke vervolging en versterking van de leidersrol van de partij.

Lees ook President Xi mag de rest van zijn leven heersen, net als eerder Mao en Chinese student Alice (22) heeft weinig op met Xi Jinping. Maar of we dat ook mogen opschrijven, is een andere vraag.

Deel dit artikel