Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie heeft de grootste jongerenorganisatie, D66 of SGP?

Democratie

Wilma Kieskamp

Jongeren op het najaarscongres van de SGPJ in Putten. © Koen Verheijden

De politieke jongerenorganisaties van de SGP en D66 hebben een hoogoplopend conflict: wie is de grootste van het land?

Volgens de D66-jongeren heeft de reformatorische partij een onverklaarbaar hoog ledental. Om de cijfers boven tafel te krijgen spanden de ­D66-jongeren een Wob-procedure aan bij het ministerie van binnenlandse zaken. De SGP ontkent dat er ­onregelmatigheden zijn.

Lees verder na de advertentie

De SGP heeft naar eigen zeggen al jaren de grootste jongerenorganisatie, met momenteel 7300 leden. Ook de Jonge Democraten claimen ‘de grootste’ te zijn, met 6000 leden. Punt van discussie tussen de jongerenorganisaties is of zeer jonge leden ook meetellen. Bij de SGP-jongeren is ruim de helft van de leden jonger dan veertien jaar.

Wij accepteren niet dat de SGP-jongeren zichzelf de grootste noemen

Kevin Brongers , voorzitter van de Jonge Democraten

Klik

De SGP probeert kinderen op reformatorische scholen al vanaf hun elfde jaar te interesseren met het jongerenblad ‘Klik’. Wie daar een abonnement op neemt, is automatisch jongerenlid van de SGP.

“Wij accepteren de claim niet dat de SGP-jongeren zichzelf de grootste noemen”, zegt voorzitter Kevin Brongers van de Jonge Democraten. Hij noemt de hoge ledentallen waar de SGP-Jongeren mee schermen “niet aannemelijk en niet te controleren”. Bij D66 kunnen jongeren vanaf hun twaalfde lid worden, maar daar zijn weinig prille jeugdleden. Volgens de cijfers van het ministerie uit 2016 is D66 de grootste, met 5000 leden en de SGP de tweede, met 3400 leden. Het ministerie telt alleen jongeren vanaf veertien jaar mee als lid, en alleen als ze hun contributie hebben betaald. De cijfers worden gebruikt om te bepalen op hoeveel subsidie een ­politieke jongerenorganisatie recht heeft. Volgens diezelfde cijfers is de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, de derde, terwijl Denk met slechts honderd jeugdleden de kleinste is.

Discussie

De strijd wie ‘de grootste’ is, is onbeslist­­ geëindigd na de Wob-procedure. Beide politieke jongerenorganisaties houden vast aan hun claim. De voorzitter van de SGP-jongeren ontkent dat de SGP te veel jonge kinderen meetelt. “Wij zijn nu eenmaal heel actief in die jonge leeftijdsgroep”, zegt Willem Pos. De samenwerking met D66 heeft volgens hem niet geleden onder de twist over de ledentallen. “We hebben geen conflict. Het is meer een discussie die af en toe voorbijkomt.”

Lees ook: 'Wij zijn de SGP van over vijf jaar'

Deel dit artikel

Wij accepteren niet dat de SGP-jongeren zichzelf de grootste noemen

Kevin Brongers , voorzitter van de Jonge Democraten