Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Welk cijfer krijgt Trump na 100 dagen?

Home

Sybilla Claus

Welke cijfers krijgt Trump na zijn eerste honderd dag als president van de Verenigde staten? © AFP

Donald Trump is vandaag honderd dagen president van de Verenigde Staten. Hoe verliepen die wittebroodsweken? Wat deed hij goed en wat ging er fout? Trouw vroeg het vier betrokkenen. En welk cijfer geven zij de president?

Sara Polak (35), universitair docent Amerikanistiek in Leiden geeft een 4

Lees verder na de advertentie
© RV
Duim omhoog. © Trouw

Trump heeft de wereld veranderd. Niet per se op een positieve manier, maar er waait nu echt een nieuwe wind. De Amerikaanse kijk op het buitenland is voor iedereen belangrijk. Kijk hoe Duitsland en Nederland nu meer aan defensie gaan besteden. Alles ligt open, Trump neemt op dag 1 gerust een telefoontje uit Taiwan aan. Op feestjes gaan alle gesprekken over Amerika. Het bewustzijn over de Amerikaanse politiek is niet eerder zo hoog geweest.

Elke keer als er iets misloopt, weet hij een rookgordijn op te trekken. Heel knap.

Duim omlaag. © Trouw

Mondiaal zijn er grote verschuivingen, voorheen was de Amerikaanse president dan een stabiliserende factor. Trump doet nog een schep bovenop de instabiliteit en dat is best beangstigend.

Trump heeft enorm onderschat hoe moeilijk het is president te zijn. Je moet een relatie met het Congres opbouwen om wetten erdoor te krijgen, dat is democratie. Er zijn nog honderden onvervulde leidinggevende posities omdat hij geen geschikt netwerk heeft. Een ambassadeur in Nederland is er voorlopig ook niet.

Hij heeft de opperrechter benoemd, maar verder geen enkele belofte vervuld. Hij bakt er niets van.

Melissa Alvarez (35), serveerster bij restaurant Cheddar's in Port Arthur, Texas, geeft een 9.

Duim omhoog. © Trouw

Wat hij voor het onderwijs probeert te doen. Dat ouders zelf meer te zeggen krijgen over welke school ze kiezen. Als je nu in een slechte buurt woont, moet je kind daar naar school.

Trump wil de VS veiliger maken, de grenzen beter beschermen. Australië en Canada hebben een streng toelatingsbeleid en weinig problemen. Het is verdrietig om te zien als mensen gedeporteerd worden, maar je moet wel op de legale manier een burger worden.

Hij werkt de corrupte ambtenaren eruit. Trump werkt voor iedereen, niet alleen voor de rijken.

Duim omlaag. © Trouw

Zijn manieren zijn soms moeilijk te verteren. Als hij tactischer wordt, zullen mensen eerder luisteren.

Gregory Allport (60), vrijwilliger uit Nederland, Texas, geeft een 10. 

© RV
Duim omhoog. © Trouw

De VS zijn uit het Trans Pacifische Handelsverdrag gestapt. Er is een conservatieve rechter in het Hooggerechtshof benoemd, Trump heeft heel snel de bouw van de Keystone en Dakota Access pijplijn geautoriseerd. Hij werkt aan verlaging van de belasting en het afschaffen van erfbelasting.

Belangrijk is verder dat Trump Obamacare gaat vervangen, en voor betere zorg voor veteranen heeft gezorgd. Het nieuwste is dat hij ook over Nafta, het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada, opnieuw wil onderhandelen.

Duim omlaag. © Trouw

Nog niets.

Anthony Andrews, economiehoogleraar in Chicago, geeft eem 1.

Anthony Andrews chicago © RV
Duim omhoog. © Trouw

Tweeten, en zijn verkiezingsbeloften verbreken.

Duim omlaag. © Trouw

Je hoopt dat de president erin slaagt een verstandig plan te bedenken dat de economie verbetert. Maar tot nu toe heeft hij vooral tijd verspild. President Reagan verlaagde de belastingen ook fors, net zoals Trump van plan is. Uiteindelijk moest Reagan ze zelfs verhogen om de begroting rond te krijgen. Ik vrees dan ook dat Trumps plan vooral betekent dat we de broekriem moeten aanhalen. Vooral de één procent top-rijken zullen profiteren.

Lees ook: 100 dagen Trump, 100 dagen blufpoker.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie