Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

VS verdenken Rusland van mysterieuze 'aanvallen' op diplomaten

Democratie

Redactie

Medewerkers staan bij de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana. © AP

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Rusland verantwoordelijk is voor het hersenletsel dat Amerikaanse diplomaten de afgelopen jaren op mysterieuze wijze opliepen.

De FBI, CIA en andere veiligheidsdiensten ­baseren zich daarbij onder meer op onderschepte communicatie, hebben ingewijden gezegd tegen tv-zender NBC News. Volgens de bronnen gaat het om sterke vermoedens, maar zijn de bewijzen niet hard genoeg om Rusland openlijk te beschuldigen.

Lees verder na de advertentie

De zaak draait om vermoede geheimzinnige ‘aanvallen’ op Amerikaans diplomatiek personeel in Cuba. Die begonnen in 2016 en troffen 26 overheidsmedewerkers. De slachtoffers maakten melding van vreemde geluiden en kregen last van onder meer gehoorschade, hoogtevrees, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. De Amerikanen werden daarop teruggehaald naar de Verenigde Staten. Uit het zuidoosten van China werd afgelopen juni ook een groep Amerikaanse diplomaten teruggehaald vanwege soortgelijke klachten.

Vanwege de gehoorde geluiden werd al snel gesproken van ­‘geluidsaanvallen’ of ‘akoestische aanvallen’. Maar inmiddels wordt eerder gedacht aan geavanceerde elektromagnetische wapens, ­mogelijk samen met andere technieken.

Experimenten op vliegbasis

Volgens tv-zender NBC doen de Amerikanen op een luchtmachtbasis in de zuidelijke staat New Mexico experimenten om vast te stellen welke technieken precies werden gebruikt. Ze zouden het effect van verschillende apparaten daarbij onder meer testen op dieren.

Als inderdaad wordt vastgesteld dat Moskou een futuristisch wapen heeft ingezet om de hersenen van Amerikaanse diplomaten te beschadigen, zal dat de toch al beroerde relatie tussen Rusland en de VS naar verwachting flink verslechteren. 

Lees ook: 'Russen accepteren niemand boven zich, VS-dominantie pikken ze nooit'

Het zou kunnen: ontspanning in de nieuwe Koude Oorlog. Maar analist Dmitri Trenin ziet het niet gebeuren.

Deel dit artikel