Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tweede Kamer zwaait Samsom uit

Democratie

© ANP
afscheid

De Tweede Kamer heeft vanmiddag afscheid genomen van Diederik Samsom. De gewezen PvdA-leider besloot vorige week het veld te ruimen nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij had verloren van Lodewijk Asscher. Samsom zat sinds 2003 in de Kamer.

Samsom werd door een groot deel van de Kamer, en door premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur, getrakteerd op een staande ovatie. Alleen de SP, de PVV en de Partij voor de Dieren bleven zitten.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde Samsom 'onvermoeibaar en strijdlustig'. "Jij bent het type dat pertinent weigert te accepteren dat een dag slechts 24 uur telt'', aldus Arib.

Rutte omschreef Samsom als een 'ongelooflijke knokker', met wie hij het vaak oneens was maar die hij wel op zijn woord kon vertrouwen. "Altijd kwamen we eruit. Een afspraak met hem was echt een afspraak.'' Volgens de premier heeft Samsom een grote bijdrage geleverd aan het economische herstel van de afgelopen vier jaar. Het feit dat hij vertrekt op de dag waarop het CPB met cijfers kwam die dat herstel bevestigen noemt Rutte 'zuur'.

Lees verder na de advertentie

Dankbaar

In zijn afscheidswoord, uitgesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib, zei Samson dankbaar te zijn voor 'alle mooie jaren' dat hij Kamerlid mocht zijn. Het economisch herstel van de afgelopen vier jaar "zou de cynici voor altijd tot zwijgen moeten brengen'', aldus Samsom.

Maar, vervolgde hij, "politiek gaat ook om vervoering, om inspiratie, om angst en om hoop. Daarin ben ik tekortgeschoten. Het is me onvoldoende gelukt om mensen te winnen voor de kracht van het compromis. Uiteindelijk vormde die tekortkoming de basis voor mijn voortijdig vertrek.''

Het voorzitterschap van de fractie wordt tot de verkiezingen ingevuld door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die sinds vorig jaar al de nummer twee binnen de fractie was.

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Emre Ünver vervangt Samson de komende maanden als Kamerlid. Ünver, die woensdag wordt beëdigd, zal zijn Kamerlidmaatschap combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie