Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tweede Kamer steunt kabinet in tegenhouden Turkse minister

Home

Wilma Kieskamp

De Turkse president Erdogan bij een partijbijeenkomst in Istanbul. © AP

Het kabinet krijgt brede steun vanuit de Tweede Kamer om het bezoek van de Turkse minister van buitenlandse zaken tegen te houden. Premier Rutte bestudeert ‘alle juridische mogelijkheden’ om de minister te weren. 

De Turkse regering wil in Nederland campagne voeren voor het grondwetreferendum in Turkije. Premier Rutte zei eerder dat hij daar niet van gediend is.

Lees verder na de advertentie

Vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) zei bij Buitenhof dat het evenement alleen verboden kan worden als de openbare orde in het geding is. Hij is niet onder de indruk van de Turkse verwijten dat Nederland ‘ondemocratisch’ handelt door het bezoek te verbieden. “Het gaat niet over de vraag of Turken in Nederland een manifestatie mogen houden. Maar of een Turkse minister in Nederland campagne voert. Dat kan niet. Voer dáár campagne, maar trek Turkse Nederlanders niet aan hun haren terug naar Turkije”, zei Asscher.

Voer dáár campagne, maar trek Turkse Nederlanders niet aan hun haren terug naar Turkije

Dictatoriale neigingen

Ook D66-leider Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders zijn fel tegen de Turkse campagne. Pechtold noemt het “absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne komt voeren”. Ook Wilders wil dat de minister niet komt. SP en ChristenUnie steunen de pogingen van het kabinet om het bezoek tegen te houden.

Een Kamerlid van de PvdA, Keklik Yücel, is in Nederland betrokken bij de campagne voor een ‘nee’ tegen het Turkse referendum. Yücel zei op een bijeenkomst van het nee-kamp dat ‘iedereen in Nederland en Turkije zijn burgerplicht moet uitvoeren’ en ‘nee’ moeten stemmen op het plan om de Turkse president meer macht te geven. 

De Nederlandse aanhang van de Turkse president reageerde gisteren geschokt. Mustafa Aslan, in Nederland campagneleider voor het referendum namens de AK-partij van president Erdogan, sluit niet uit dat ook de president zelf naar Nederland komt om uitleg te geven over het aanstaande referendum in Turkije. Dat zou weer een hele nieuwe dimensie geven aan de huidige diplomatieke rel. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Voer dáár campagne, maar trek Turkse Nederlanders niet aan hun haren terug naar Turkije