Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trumps justitieminister ontkent KKK-sympathieën

Democratie

redactie

© Jeff Sessions. EPA
hoorzittingen

Leden van de Amerikaanse Senaat zijn bezig met het horen van kandidaat-bewindslieden die Donald Trump voordraagt. Als eerste kreeg kandidaat-minister van justitie Jeff Sessions het vuur aan de schenen gelegd over zijn vermeende sympathieën voor de Ku Klux Klan, iets dat hij ontkende. Er staan deze week zeker acht hoorzittingen op het programma.

Naast Sessions worden ook de kandidaat-ministers van binnenlandse zaken John Kelly en buitenlandse zaken Rex Tillerson gehoord. Jeff Sessions, een senator uit Alabama, verscheen als eerste voor de Senaatscommissie.

De 69-jarige Sessions is in zijn eigen staat erg populair, maar elders ook omstreden. Hij is sinds begin 1997 senator voor Alabama en wordt gezien als een van de meest conservatieve en rechtse senatoren in de Senaat. Hij heeft het aan de stok gehad met mensenrechtenbewegingen over racisme.

Sessions ontkende tegenover de senatoren in alle toonaarden een ultrarechtse zuiderling te zijn die de Ku Klux Klan (KKK) steunt. Hij zei de blanke racistische beweging te verwerpen als een club met een ideologie van haat. Buiten hadden demonstranten tegen hem het tenue met puntmuts van de 'klan' aangetrokken.

De associatie van Sessions met de KKK is naar het zich laat aanzien het gevolg van een niet overal gewaardeerd grapje van hem. Hij zou in de jaren tachtig hebben gezegd dat hij 'dacht dat de Ku Klux Klan oké was tot hij erachter kwam dat ze marihuana gebruikten'. Hij zou destijds als aanklager ook afwegingen hebben gemaakt in het nadeel van Afro-Amerikanen.

De senator beklemtoonde dat hij zich er als minister voor zal inzetten dat alle stemgerechtigde Amerikanen aan verkiezingen kunnen deelnemen en dat hij de rechten van homoseksuelen en transgenders zal respecteren.

Vrouwen in het kruis grijpen - waar Trump tijdens zijn campagne over pochte - is wat Sessions betreft een duidelijk geval van seksuele mishandeling. De nieuwe minister van justitie zal geen eind maken aan het programma voor vluchtelingen, maar wil wel hun achtergrond beter laten natrekken.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie