Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Theresa May: Trump adviseerde me EU voor de rechter te slepen

Democratie

Redactie

President Trump loopt met premier May weg na een gezamenlijke persconferentie die ze vrijdag hielden in het Britse buitenverblijf Chequers. © REUTERS

Stoppen met onderhandelen en voor de rechter slepen. Die raad gaf de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen week aan de Britse premier Theresa May als uitweg uit de Europese Unie. De onderhandelingen over de brexit verlopen stroef.

Afgelopen vrijdag zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie dat hij zijn Britse collega een suggestie had gegeven die zij te ‘grof’ vond. In het BBC-programma ‘Andrew Marr Show’ vertelde May vandaag dat Trump haar op het hart drukte ‘niet in onderhandeling gaan’. “Sleep ze voor de rechter”, zei Trump aldus een geamuseerde May.

Lees verder na de advertentie

Wat de Amerikaanse president daarmee precies bedoelde is onduidelijk. Tijdens hun gezamenlijke persconferentie van afgelopen vrijdag adviseerde Trump May juist om niet weg te lopen uit de onderhandelingen met de EU. “Dan zit je vast.”

We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit

Theresa May

Harde woorden

Tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Groot-Brittannië afgelopen week liet Trump zich een hele reeks ondiplomatieke uitspraken ontvallen over May’s leiderschap. In een donderdag gepubliceerd interview met The Sun zei Trump bijvoorbeeld dat May’s aanpak de kansen op een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten waarschijnlijk om zeep zou helpen. In dat interview zei hij ook dat hij haar had verteld hoe ze moest onderhandelen met de EU: ‘maar ze heeft niet naar me geluisterd.’ In hetzelfde interview stak hij de loftrompet over de recent opgestapte minister van buitenlandse zaken Boris Johnson, die opstapte uit onvrede met May’s brexit-strategie.

Vervelend voor May, die de grootste moeite heeft om haar conservatieve regering bijeen te houden. Daar heerst diepe verdeeldheid over wat de vraag of er een harde knip met de EU moet komen of juiste een softe.

Trump leek vrijdag overigens alweer deels op zijn eerdere harde woorden over May terug te zijn gekomen. Hij noemde haar een ‘ongelooflijke vrouw’ die ‘fantastisch werk verricht’. Volgens Trump lag dat trouwens aan The Sun, die hadden hem selectief geciteerd. Toen de krant daarop de tape van het interview publiek maakte, bleek dat niet het geval.

Kritiek op May

Premier May presenteerde afgelopen week haar Brexit-plannen aan Europa. Ze wil onder meer een vrije markt met de EU behouden voor goederen. Dat kwam haar op kritiek te staan van hardliners binnen haar partij.

In een ingezonden stuk in de krant Mail on Sunday waarschuwt May deze critici vandaag. Een boycot van haar brexit-strategie kan de hele uitstap van het Verenigd Koninkrijk – op 29 maart volgend jaar – uit de Europese Unie op het spel zetten. “We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit.”

May zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen ‘praktische alternatieven’ heeft gehoord. Bijgevolg is het nodig ‘praktisch en pragmatisch’ te zijn en haar brexit-strategie te steunen.

Volgens May neemt ze een keiharde positie in tijdens de onderhandelingen in Brussel. Haar ‘witboek’ is ‘geen lange verlanglijst, waar de onderhandelaars naar eigen goeddunken uit kunnen kiezen. Het is een volledig plan met een reeks conclusies waarover niet kan worden onderhandeld’.

Lees meer over de brexit in dit dossier.

Lees ook: Aan alle kanten loert het gevaar voor May en haar zachte brexit

Zware tegenwind heeft de Britse premier May niet omvergeblazen. Haar onderhandelingsplan voor een zachte brexit ligt nog op tafel. Maar haar plan en zij zijn niet veilig. Drie scenario's hoe het alsnog mis kan gaan.

Deel dit artikel

We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit

Theresa May