Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Staatssecretaris Snel zegt sorry voor het gedrag van de afdeling Toeslagen

Democratie

Jan Kleinnijenhuis

© ANP

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën laat onderzoek doen bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Dat moet uitwijzen hoe het kan dat de afdeling stukken achterhield voor ouders van wie de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet. 

Ook aan de Tweede Kamer is onvoldoende informatie verstrekt, stelt Snel, waarvoor hij zijn excuses aanbiedt.

Lees verder na de advertentie

Aanleiding voor Snels ingrijpen zijn de fouten die Toeslagen maakte in een zaak uit 2014. Destijds besloot de Belastingdienst ineens de kinderopvangtoeslag stop te zetten van 235 ouders die gebruikmaakten van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen. Ouders moesten zelf aantonen dat zij wel recht hadden op een toeslag, maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen.

Ouders die langer dan twee jaar in procedures hebben vastgezeten, krijgen een scha­de­ver­goe­ding

Snel erkent nu dat in die zaak ‘de structuur en de sturing (…) onvoldoende op orde was’. De directeur van de dienst heeft opdracht gekregen de interne procedures aan te scherpen en na te leven. Bovendien wordt onderzocht of Toeslagen nog meer stukken heeft die de afdeling met de gedupeerde ouders of met de Tweede Kamer had moeten delen. Snel concludeert dat ‘het zelflerend vermogen van Toeslagen te beperkt is geweest’.

Schadevergoeding

De staatssecretaris zegt toe alle nog lopende beroepszaken opnieuw te beoordelen en heeft de landsadvocaat gevraagd om alle aangetroffen informatie alsnog in rechtszaken in te brengen. Daarnaast krijgen ouders die langer dan twee jaar in procedures hebben vastgezeten een schadevergoeding aangeboden. Hoeveel dat er precies zijn, kan een woordvoerder van de fiscus nog niet zeggen. “Onze eerste voorzichtige inschatting is dat het om tien tot twintig ouders gaat.”

Dat aantal is een stuk lager dan de 160 ouders van wie de Ombudsman vorig jaar nog concludeerde dat zij gemiddeld anderhalf jaar te lang op een beslissing over hun bezwaar moesten wachten. Een verklaring voor dat verschil kan de woordvoerder nog niet geven. 

Een aantal weken geleden liet Snel nog aan de Tweede Kamer weten dat hij vond dat gedupeerde ouders geen recht hadden op schadevergoeding, afgezien van wettelijke rente over bedragen die na jaren alsnog werden toegekend.

Lees ook:

Menno Snel heeft nog geen greep op de Belastingdienst

Menno Snel kampt ook na een jaar nog met gedoe bij de fiscus. ‘Het lek is nog niet boven.’ De Kamer kan niet anders dan hem meer tijd geven om orde op zaken te stellen.

Deel dit artikel

Ouders die langer dan twee jaar in procedures hebben vastgezeten, krijgen een scha­de­ver­goe­ding