Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP, D66 en PvdA zien hun verlies ook als winst

Democratie

Romana Abels

Lodewijk Asscher van de PvdA tijdens de uitslagenavond na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

Hoe beroerd de verkiezingsuitslag ook is, er zijn voor de SP, D66 en PvdA altijd lichtpuntjes. 

Ziet iedereen een dramatisch verlies bij de PvdA, partijvoorzitter Nelleke Vedelaar niet. Die ziet het begin van een wederopstanding. “We zijn duidelijk aan het opkrabbelen. In 20 procent van onze gemeenten presteerden we beter dan vier jaar geleden.”

Lees verder na de advertentie
Voor Ronald Buijt, raadslid van Leefbaar Rotterdam, is het framen van ver­kie­zings­uit­sla­gen een relatief nieuwe ervaring. Hij staat met open mond te luisteren

Donderdagochtend vroeg, de nekken nog stram van het turen naar uitslagen tot diep in nacht, kwamen in Den Haag zes campagneleiders bijeen om de campagne na te beschouwen. Het is een traditie.

Dus stonden ze daar, behalve Vedelaar, Sjoerd Sjoerdsma van D66, Wijnand Duyvendak van GroenLinks, Bas Erlings van de VVD, Lieke Smits van de SP, Nelleke Weltevreden van het CDA, en Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, van slapeloosheid wat onvast op de benen, maar gek genoeg allemaal gelukkig. Niemand had verloren - ook de SP niet, die in Utrecht en Amsterdam zo genadeloos werd afgestraft door de kiezer. Smits: “In voor ons belangrijke gemeenten, zoals Oss en Pekela, zijn we de grootste partij.”

“In Leiden en Gouda zijn we de grootste gebleven”, claimde Sjoerd Sjoerdsma van D66, voor wie het verlies van de koppositie in Utrecht en Amsterdam slechts geldt als ‘een klein tikje’.

Omvormen

Ook dat is traditie – Haagse partijen zijn meesters in het omvormen van een verlies naar een overwinning. Ronald Buijt, het raadslid van Leefbaar Rotterdam voor wie het framen van verkiezingsuitslagen een relatief nieuwe ervaring is, stond er met open mond naar te luisteren. “Dit verbaast me wel”, zei hij.

Buijt moest het woord voeren namens alle lokale partijen, dé grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Vanuit zijn gezichtspunt zijn ook de claims van CDA (‘opnieuw de grootste partij’) en VVD (‘ontzettend balen dat we nét niet de grootste werden’) vermommingen van de werkelijkheid. “Rechtse partijen hebben last van lokale partijen. Als de uitslag van de VVD nu vergelijkt met die van vorig jaar, zie je een enorm verschil.”

Maar Buijt is een snelle leerling: ook de drie zetels verlies van zijn eigen Leefbaar Rotterdam is in zijn ogen een zege. “Het speelveld was nu heel anders dan vier jaar geleden. Nu deed de PVV mee en 50Plus, beide concurrenten van onze partij.”

GroenLinks, die wel flink won, legde juist de nadruk op de winst buiten de bakfietsgemeenten. “In Lelystad zijn we van 3 naar 7 zetels gegaan”, zei Duyvendak. “In Helmond zijn we de grootste. In Zeist kregen we 40 procent van de stemmen.” 

Benieuwd naar de uitslag van de raadsverkiezingen en het referendum in uw gemeente? Bekijk hier onze interactieve kaart van Nederland

Alle artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen vindt u in ons dossier.

Deel dit artikel

Voor Ronald Buijt, raadslid van Leefbaar Rotterdam, is het framen van ver­kie­zings­uit­sla­gen een relatief nieuwe ervaring. Hij staat met open mond te luisteren