Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte blijft erbij: de dividendbelasting wordt afgeschaft

Democratie

Jelle Brandsma

Rutte en Asscher in debat op de tweede dag van de regeringsverklaring. © ANP

Afschaffing van de dividendbelasting is ‘aandeelhouders verwennen’, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher vandaag in het debat over de regeringsverklaring. Maar VVD-premier Mark Rutte betoogde dat deze lastenverlichting voor bedrijven noodzakelijk is om internationale bedrijven aan te trekken: “Nota bene de PvdA speelt met het werk van mensen in Nederland.”

De afschaffing van de dividendbelasting kost de overheid 1,4 miljard euro aan inkomsten. Rutte stelde in het debat dat bedrijven op andere onderdelen meer moeten betalen. De aftrekbaarheid van rentelasten wordt beperkt, brievenbusfirma’s worden aangepakt en er komt bijvoorbeeld een hogere energiebelasting. Per saldo, zegt Rutte, gaan bedrijven volgens de doorrekening bij het Centraal Planbureau door de maatregelen van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie jaarlijks 100 miljoen euro meer betalen.

Lees verder na de advertentie
Ik wil geen race naar de bodem, maar als wij niet veranderen verliezen wij werk­ge­le­gen­heid

Premier Rutte

Rutte vindt de afschaffing van de dividendbelasting noodzakelijk om Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsland. “Dat zeggen ondernemers met wie ik praat tegen mij.” Van alle werk bij bedrijven in Nederland zit 40 procent bij multinationals, betoogt hij. In principe zitten deze ondernemingen graag in een groot land en daarom moet Nederland extra aantrekkelijk zijn. “Ik wil geen race naar de bodem, maar als wij niet veranderen verliezen wij werkgelegenheid.”

Gok

Asscher verwijt Rutte dat hij niet precies weet in hoeverre Nederland gaat profiteren van de afschaffing van de dividendbelasting. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff erkende een dag eerder dat het een gok is. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat Rutte beter de werkgeverslasten kan verlagen en het midden- en kleinbedrijf tegemoet kan komen in plaats van afschaffing van de dividendbelasting waarvan vooral grote ondernemingen profiteren.

De linkse oppositie probeerde uit te vinden hoe het voorstel in het regeerakkoord is gekomen. Geen enkele politieke partij had het in het verkiezingsprogramma staan. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gaf de afgelopen dagen aan dat hij het wat hem betreft niet had gehoeven. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma was duidelijk: de afschaffing van de dividendbelasting is een plan dat tijdens de formatie is geopperd door de ondernemerslobby van VNO NCW.

Deel dit artikel

Ik wil geen race naar de bodem, maar als wij niet veranderen verliezen wij werk­ge­le­gen­heid

Premier Rutte