Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rapporteur EU-parlement: Start strafprocedure tegen Hongarije

Democratie

Christoph Schmidt

© ANP

Judith Sargentini oordeelt hard over schendingen van rechtsstatelijke principes door de regering-Orbán.

Hongarije moet, na Polen, het tweede EU-land worden dat een zogeheten artikel 7-procedure aan de broek krijgt wegens schendingen van democratische en rechtsstatelijke principes. Die harde aanbeveling staat in het verslag van de Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini van GroenLinks. “Hongarije lapt onze gedeelde Europese waarden van vrijheid, gelijkheid, rechtsstaat en respect voor fundamentele rechten aan zijn laars, en dit staan wij niet toe”, aldus Sargentini donderdag bij de presentatie van haar rapport.

Lees verder na de advertentie

“Zo werd de persvrijheid drastisch ingeperkt en is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet langer gegarandeerd. Gerenommeerde niet-gouvernementele organisaties en een universiteit worden bedreigd in hun voortbestaan. EU-subsidies worden misbruikt. De rechten van minder­heden en vluchtelingen worden geschonden.”

Met de inwerkingtreding van artikel 7 kan een land dat bepaalde principes over democratie en rechtsstaat schendt, door de andere EU-landen tijdelijk worden geschorst als lid, een maatregel die de bijnaam ‘nucleaire optie’ heeft gekregen. Maar die procedure is lang en ingewikkeld.

'Als Hongarije zich vandaag zou aanmelden voor het EU-lid­maat­schap, zou het land niet worden geaccepteerd'

Sophie In ’t Veld (D66)

Misstanden

Het Europees Parlement kwam vorig jaar mei al tot de conclusie dat het inzetten van artikel 7 tegen Hongarije gepast is, gezien het optreden van de regering van premier Viktor Orbán. De parlementaire commissie burgerlijke vrijheden kreeg de opdracht onderzoek te doen naar de gemelde misstanden. Namens die commissie nam Sargentini dat onderzoek de afgelopen maanden ter hand.

Haar bevindingen worden de komende maanden nog besproken en mogelijk aangepast door haar parlementaire commissie, waarna in ­september een plenaire stemming volgt in Straatsburg. Als een twee­derde meerderheid vindt dat er een artikel 7-procedure tegen Boedapest moet komen, moeten de lidstaten ermee aan de slag. Maar de kans dat het zo ver komt, lijkt klein. Orbáns Fidesz-partij maakt deel uit van de grootste groepering in het parlement, de christen-democratische EVP.

Harde conclusie

Sargentini’s collega Sophie In ’t Veld (D66) onderschrijft de harde conclusies van het rapport volledig. “Als Hongarije zich vandaag zou aanmelden voor het EU-lidmaatschap, zou het land niet worden geaccepteerd”, zei In ’t Veld bij de presentatie in de parlementaire commissie.

Bij de Hongaarse parlements­verkiezingen van zondag sleepte Orbán met overmacht een derde ambtstermijn op rij als premier binnen. Het rapport van Sargentini was toen al klaar. Niettemin legde Europarlementariër Kinga Gal van de Fidesz-partij een verband. “Mijn probleem met deze commissie, dit debat en deze rapporteur is dat ze de beslissing van de Hongaarse burgers niet willen aanvaarden”, aldus Gal. “Zij hebben overweldigend vóór het gekozen pad van de regering gestemd.”

In Boedapest sprak minister Szijjarto van buitenlandse zaken van een ‘Soros-rapport’, verwijzend naar Orbáns aartsvijand, de Hongaars-Amerikaanse filantroop en investeerder George Soros. “Er zijn nog maar vier dagen verstreken sinds de verkiezingen, maar dat is genoeg voor Brussel om Hongarije weer aan te vallen.”

Lees ook: Hopeloos verdeelde oppositie bezorgt Orbán een monsterzege

Dat premier Viktor Orbán de verkiezingen in Hongarije zou winnen, was haast onvermijdelijk. Maar de tweederde meerderheid die hij zeer waarschijnlijk heeft gehaald, was zeker niet nodig geweest

Deel dit artikel

'Als Hongarije zich vandaag zou aanmelden voor het EU-lid­maat­schap, zou het land niet worden geaccepteerd'

Sophie In ’t Veld (D66)