Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

President Italië wil eerst nieuwe kieswet

Democratie

Premier Matteo Renzi (L) diende maandag zijn ontslag in. Rechts de Italiaanse president Sergio Mattarella. © EPA
referendum

De Italiaanse president Sergio Mattarella wil dat het parlement eerst een nieuwe kieswet aanneemt voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat heeft een bron in de naaste omgeving van de president vandaag gezegd.

Minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano heeft gezegd dat de verkiezingen na het verwachte aftreden van premier Matteo Renzi in februari kunnen plaatshebben, maar dit lijkt door de voorwaarde van Mattarella onhaalbaar.

Het is aan de president om het huidige parlement te ontbinden. De nieuwe wet moet wat hem betreft volgen op een uitspraak van het constitutionele hof over de wet die vorig jaar werd aangenomen voor de verkiezing van de Kamer van Afgevaardigden. De zaak dient pas op 24 januari. Voor de verkiezing van de Senaat geldt sinds 2014 een andere wet. Stemmen met twee verschillende kieswetten staat volgens velen garant voor aanhoudende politieke instabiliteit.

Renzi kondigde zijn aftreden aan nadat hij een referendum over grondwetswijzigingen had verloren. De president vroeg hem aan te blijven totdat de begroting is goedgekeurd, waarover woensdag wordt gestemd. De leiding van Renzi's Democratische Partij (PD) bespreekt woensdag de toekomststrategie. In de partijleiding gaan stemmen op voor een regering van nationale eenheid.

De twee voornaamste oppositiepartijen, de eurosceptische Vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega Nord, dringen allebei sterk aan op verkiezingen. Maar het zal tijd kosten om een nieuw kiessysteem op te zetten en na de ontbinding van het parlement moeten er 45 dagen campagne kunnen worden gevoerd.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel