Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

President Gambia accepteert aftreden toch niet

Democratie

Redactie en bron: Afp

Yahya Jammeh, hier in 2009, archiefbeeld. © REUTERS
Verkiezingen

Het onmogelijke leek gebeurd: dictator Yahya Jammeh werd vorige week weggestemd als president van Gambia. De bevolking vierde acht dagen feest, maar kreeg gisteren de deksel op de neus. Jammeh accepteert de uitslag van de verkiezingen toch niet.

In een op televisie uitgezonden videoboodschap zei Jammeh dat hij na 'grondig onderzoek' de verkiezingsuitslag niet kan accepteren en dat hij nieuwe verkiezingen wil. "Ik betreur de onregelmatigheden die tijdens het kiesproces zijn beschreven. We zullen terugkeren naar de stembus omdat ik wil dat elke Gambiaan kan stemmen onder het gezag van een onafhankelijke kiescommissie, neutraal en vrij van buitenlandse invloed."

Jammeh beriep zich op 'fouten en onregelmatigheden' tijdens de verkiezingen, die hij met zo'n vijftigduizend stemmen verloor van oppositieleider Adama Barrow. Jammeh feliciteerde Barrow al via de telefoon, maar inmiddels is dat verschil bijgesteld naar zo'n zeventienduizend stemmen.

Het is niet duidelijk wat de betekenis is van de woorden van Jammeh. Alleen de Hoge Raad in Gambia heeft het recht om de verkiezingen nietig te verklaren. Kandidaten kunnen een klacht binnen tien dagen bij de raad indienen. Het is onduidelijk of Jammeh dat ook heeft gedaan.

Lees verder na de advertentie

Jammeh (51) regeerde de islamitische republiek, een staatsvorm die hij vorig jaar aan zijn volk oplegde om af te rekenen met het koloniale verleden, 22 jaar lang met ijzeren hand en beweerde dat alleen Allah hem de macht uit handen kon nemen. Ook heeft hij gezegd dat hij wel een miljard jaar aan de macht zou blijven. Vandaar dat velen zich afvroegen of hij wel echt zonder slag of stoot zou aftreden. Hun vrees werd dus bewaarheid.

Kort voor en na de aankondiging werd het even onrustig in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het leger manifesteerde zich daar openlijk. De soldaten zijn trouw aan Jammeh. In oppositiekringen werd de mededeling met afschuw begroet. Op sociale media riep Isatou Touray op 'kalm, helder en alert' te zijn. "Dit is een verkrachting van de democratie. Trek u niet terug." Buurland Senegal heeft om een spoedoverleg met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd.

Dit is een verkrachting van de democratie

Oppositielid Isatou Touray

Nieuwe leider lijkt een bruggenbouwer

Vastgoedman Adama Barrow (51), tot voor kort politiek een volstrekte onbekende, wil de op toerisme en landbouw drijvende economie op de rails krijgen, zodat jongeren niet meer hun leven hoeven te wagen op de Middellandse Zee voor een betere toekomst. Hij heeft beloofd een eind te maken aan mensenrechtenschendingen en pleit voor een limiet van twee ambtstermijnen. Barrow lijkt een bruggenbouwer; hij slaagde erin de oppositie te verenigen. Maar hij doet ook een handreiking naar buiten door Gambia's terugtrekking uit het Internationaal Strafhof terug te draaien.

Deel dit artikel

Dit is een verkrachting van de democratie

Oppositielid Isatou Touray