Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Politici die van gedachten veranderen zijn draaiers, waar normale mensen juist adaptief moeten zijn

Democratie

Hans de Bruijn

De Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vargenuurtje. © ANP
Framing

Het kabinet heeft zijn klimaatbeleid aangepast. Veel politici en journalisten framen dit als de ‘klimaatdraai’ van het kabinet. ‘Klimaatdraai’ klinkt natuurlijk negatief. Wie draait is niet koersvast, heeft geen rechte rug, is onbetrouwbaar. 

Want wat willen we van politici zien? De 3 D’s: duidelijkheid, daadkracht, doorpakken. En dus zijn politici die van standpunt veranderen, draaiers. Ze behoren tot het type slappe politici, die plannen voortdurend bijstellen, uitstellen en afstellen.

Lees verder na de advertentie
Bij politici willen we de 3 D’s zien: duidelijkheid, daadkracht, doorpakken

Buiten de politiek, kom je een heel andere taal tegen. Onze wereld is zo ingewikkeld, dat je ‘adaptief’ moet zijn, of ‘veerkrachtig’, moet kunnen ‘meebewegen’ met nieuwe ontwikkelingen. In het Engels klinkt het nog mooier: adaptive, resilient, agile. Hele volksstammen worden naar de cursus agile management gestuurd. Je moet openstaan voor nieuwe en onvoorziene gebeurtenissen. Wie als een blind paard alleen maar kan doorpakken, achter het plan van gisteren aanholt, is een dommekracht.

In de politiek is dat dus heel anders. Waarom zijn we zo dogmatisch over die 3D’s? De samenleving is ingewikkelder dan ooit. Dat vergt dus meer dan ooit dat onze politici meebewegen, adaptief en veerkrachtig zijn. Het plan van gisteren, morgen aanpassen. Maar er speelt hier een afgrijselijke paradox: hoe ingewikkelder de samenleving, des te meer we ons gevoel van controle kwijtraken. Dus eisen we van onze politici duidelijkheid, daadkracht en doorpakken. Ze moeten ons het gevoel van controle geven. Vanuit dat frame zie je alleen maar draaiende politici, ook als ze gewoon wat meebewegen met nieuwe ontwikkelingen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Bij politici willen we de 3 D’s zien: duidelijkheid, daadkracht, doorpakken