Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poetin timet zijn besluit om aan te blijven zorgvuldig

Democratie

Geert Groot Koerkamp

Poetin kondigde tussen de arbeiders van de GAZ-automobielfabriek aan dat hij voor een nieuwe ambtstermijn van nog eens zes jaar gaat. © AP

Terwijl Russische sportfans zich opwinden over de schorsing van hun land voor de Winterspelen leidt president Poetin de aandacht af met zijn besluit om zich herkiesbaar te stellen.

Met een brede glimlach onderging Vladimir Poetin vandaag het instemmend gejoel van duizenden jongeren, tijdens een bijeenkomst in een Moskous stadion. De Russische president had zojuist gezinspeeld op zijn mogelijke deelname aan de presidentsverkiezingen van komend voorjaar.

Lees verder na de advertentie

Al enkele uren later, inmiddels tussen arbeiders van de GAZ-automobielfabriek in Nizjni Novgorod, sprak Poetin het verlossende woord: hij gaat daadwerkelijk voor een nieuwe ambtstermijn van nog eens zes jaar. Het langverwachte nieuws van Poetins kandidatuur verdrong op de Russische televisie ogenblikkelijk de onheilstijding van de dag tevoren uit het Zwitserse Lausanne, die tot dan toe de nieuwsbulletins domineerde.

De woordvoerder van Poetin maande de media ‘de emoties uit te schakelen’ en zei dat het IOC-besluit eerst maar eens grondig moest worden bestudeerd

Politiek 

Het IOC-besluit de Russen uit te sluiten van deelname aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang is een gevoelige klap voor het sportieve en nationale prestige van Rusland en leidt tot een verder isolement van het land. Toch waren de officiële reacties in Moskou opvallend laconiek. De woordvoerder van Poetin maande de media ‘de emoties uit te schakelen’ en zei dat het besluit eerst maar eens grondig moest worden bestudeerd.

Onder zowel Russische sporters als sportliefhebbers liepen de emoties intussen wél hoog op. Uit de reacties spraken verdeeldheid en vertwijfeling. Op sociale media en in talkshows ontbrandden heftige discussies over de vraag of atleten nu wel of niet onder neutrale vlag naar Zuid-Korea moeten gaan. “Gaan en aan iedereen laten zien hoe sterk we zijn”, luidde een van de tienduizenden reacties op de nieuw opgerichte Instagram-account #NoRussiaNoGames. “Voor mij geen Olympische Spelen dit jaar”, schreef een ander. Over de aantijgingen van georganiseerd dopinggebruik was nauwelijks discussie. De rode draad in de commentaren is dat de uitsluiting van Rusland is ingegeven door politieke motieven, of simpelweg bedoeld is om een sterke concurrent uit de weg te ruimen.

'Het ziet er allemaal uit als een geregisseerd en politiek gemotiveerd besluit. Daarover bestaat bij mij geen enkele twijfel.'

President Poetin

Poetin sloot zich daarbij aan, toen hij in de marge van zijn bezoek aan Nizjni Novgorod reageerde op het IOC-besluit. Het Westen grijpt volgens hem iedere gelegenheid aan Rusland zwart te maken. Eerst, zei Poetin, was er de twijfel of Rusland de Spelen in Sotsji wel kon organiseren. “Toen dat toch was gelukt kwamen er andere klachten. Men vond ineens meldonium. Iedereen gebruikte het, maar toen werd het ineens verboden verklaard en werden onze sportmensen gediskwalificeerd. Dat ziet er allemaal uit als een geregisseerd en politiek gemotiveerd besluit. Daarover bestaat bij mij geen enkele twijfel.”

Een man kijkt naar een schilderij van Poetin op de tentoonstelling 'Superputin' in het UMAM-museum in Moskou. © AFP

Vernedering

Poetin hekelde eerder de mogelijke deelname van Russische sporters aan de Spelen onder neutrale vlag als ‘een vernedering’. Nu zegt hij dat sporters die daarvoor opteren geen strobreed in de weg zal worden gelegd en dat Rusland geen blokkade zal instellen. “Ik ken velen van hen persoonlijk, ze hebben hun hele leven hier naartoe gewerkt.”

Er komt een formele reactie op het IOC-besluit na nauwgezette analyse van alle details, aldus Poetin. Opmerkelijk genoeg leest hij in de vernietigende conclusies van de IOC-onderzoekscommissie “dat er in Rusland geen systeem bestaat van door de staat gesteunde doping”. “Maar als dat zo is, rijst de vraag: waarom is het onze olympische sporters dan verboden deel te nemen onder Russische vlag en Russische staatssymbolen?”

Het IOC spreekt wel degelijk van systematisch dopinggebruik, maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor eerst en vooral bij het ministerie van sport en de toenmalige sportminister Vitali Moetko. Poetin verwijst klaarblijkelijk naar de passage waarin staat dat er geen bewijzen zijn gevonden die ‘de steun voor of kennis van dit systeem door de hoogste staatsautoriteit’ - en dat is de president - kunnen bevestigen.

Lees ook: Russische minister van sport krijgt promotie in plaats van ontslag

Deel dit artikel

De woordvoerder van Poetin maande de media ‘de emoties uit te schakelen’ en zei dat het IOC-besluit eerst maar eens grondig moest worden bestudeerd

'Het ziet er allemaal uit als een geregisseerd en politiek gemotiveerd besluit. Daarover bestaat bij mij geen enkele twijfel.'

President Poetin