Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plots is onafhankelijkheid Curaçao inzet verkiezingen

Home

Hans Marijnissen

Gerrit Schotte: "We zijn een kolonie. Mijn volk: open de ogen. Alsjeblieft, open jullie ogen." © ANP

De verkiezingen op Curaçao van 28 april lijken in het thema te komen staan van de band met Nederland. 

De politieke partij MFK van Gerrit Schotte zet na de inval bij de partijleider deze week in op volledige onafhankelijkheid van Nederland. Op dit moment is Curaçao nog een ‘autonoom’ land binnen het koninkrijk, dat echter kan ingrijpen als het bestuur op het eiland faalt.

Lees verder na de advertentie

Dat gebeurde vorige week toen minister Plasterk van koninkrijksrelaties regering en parlement van Curaçao opzijzette en de organisatie in handen gaf van de onafhankelijke gouverneur. Hij verweet de interim-regering van Schotte ‘niet-integer handelen’.

Schotte en Cooper worden ervan verdacht dat ze de vorige ‘schone coalitie’ ten val hebben gebracht

Los daarvan viel justitie deze week de woning van Schotte en oud-minister Charles Cooper binnen. Zij worden ervan verdacht dat ze de vorige ‘schone coalitie’ ten val hebben gebracht door politici 150.000 dollar te bieden als zij hun steun aan die regering introkken. Dat zou volgens lokale media bijvoorbeeld gebeurd zijn bij Statenlid Sherwin Leonora van de Pueblo Soberano die inderdaad zijn steun introk. Hijzelf ontkent dat hij dit voor geld heeft gedaan.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Charles Cooper © ANP

Kolonie

Schotte sprak tijdens de inval in zijn woning een emotioneel geluidsfragment in dat hij vervolgens per WhatsApp onder de bevolking verspreidde. Daarin stelt hij dat de inval bewijst dat Nederland het als kolonisator nog steeds te zeggen heeft op het eiland en dat de makamba’s (een scheldwoord voor Nederlandse uitbuiters) ook het justitieel apparaat beheersen. Hij zei niet te rusten voordat hij ‘ze allemaal een oneway-ticket heeft gegeven met die blauwe vogel’: het toestel van de KLM. ‘We zijn een kolonie. Mijn volk: open de ogen. Alsjeblieft, open jullie ogen’, aldus Schotte.

Hij zei niet te rusten voordat hij ‘ze allemaal een oneway-ticket heeft gegeven met die blauwe vogel’

De MFK is altijd wel zeer kritisch geweest over de rol van Nederland binnen het koninkrijk, maar nooit sprak Schotte zich uit voor volledige onafhankelijkheid. Ook MFK-Statenlid Jacinta Constantia, die onlangs nog achter tralies zat omdat zij een mede-Statenlid had aangevallen, heeft zich gisteren uitgesproken vóór totale onafhankelijkheid.

Die boodschap sluit goed aan bij de belevingswereld van de MFK-achterban. Zijn kiezers bevinden zich voornamelijk in de slechte buitenwijken van Willemstad en in het buitengebied. Schotte geeft hun veel persoonlijke aandacht.

Maar de nationalistische toon kan ook een breder publiek aan¬spreken. Bij de vorige verkiezingen verloor Gerrit Schotte maar nipt en werd hij met een verschil van ¬honderden stemmen de tweede partij.

Lees ook: Schotte wil de macht en deelt cadeautjes uit

Deel dit artikel

Schotte en Cooper worden ervan verdacht dat ze de vorige ‘schone coalitie’ ten val hebben gebracht

Hij zei niet te rusten voordat hij ‘ze allemaal een oneway-ticket heeft gegeven met die blauwe vogel’