Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plasterk: PvdA-fractie moet zich bij GroenLinks aansluiten

democratie

Redactie

Ronald Plasterk © ANP

Volgens Ronald Plasterk doen de overgebleven PvdA-leden er goed aan om zich aan te sluiten bij de fractie van GroenLinks. Dat schrijft hij in een opiniestuk dat maandag in de Volkskrant verschijnt.

Plasterk, die in het inmiddels demissionaire kabinet Rutte minister van binnenlandse zaken is, stelde zichzelf bij de afgelopen verkiezingen niet kandidaat voor de Tweede Kamer. Volgens Plasterk kan dat een opmaat zijn naar een 'brede linkse partij', waar ook de SP zich bij aan zou sluiten.

Lees verder na de advertentie

Plasterk is niet de enige die na de verkiezingsuitslag, waarbij geen van de linkse partijen echt groot kon worden, droomt van linkse samenwerking. Maar of de tijd ook echt rijp is voor een brede linkse volkspartij, daarover twijfelden PvdA'ers en politicologen in een artikel dat deze zaterdag in Trouw verscheen: 'Het linkse verhaal bestaat niet meer'.

Samen behaalden de drie linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA slechts 37 zetels. "Maar GroenLinks is toch vooral een partij van hoogopgeleiden, zoals de SP vooral laagopgeleiden trekt", zegt politicoloog Merlijn Oudenampsen bijvoorbeeld. "De klassieke functie van de PvdA was nu juist om die verschillende bevolkingsgroepen samen te brengen. Dat lukt nu niet meer, en dan wordt het moeilijk om het verloren terrein weer terug te winnen."

Pieter Hilhorst, voormalig PvdA-lijsttrekker in Amsterdam, vraagt zich daarbij af of die drie partijen nog wel zo sterk verbonden worden door hun positie in de klassieke, economische, links-rechts tegenstelling. "Die tegenstelling wordt doorsneden door een andere: die tussen internationaal georiënteerd enerzijds en cultureel conservatief aan de andere kant. Die twee tegenstellingen spelen de aanhangers van linkse partijen uit elkaar, in de PvdA, maar ook in de SP."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie