Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Partij van Baudet wil uitnodiging NOS-debat afdwingen

Democratie

redactie

De partijleider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet. © ANP

Forum voor Democratie stapt naar de rechter om alsnog een uitnodiging af te dwingen voor het lijsttrekkersdebat dat de NOS organiseert. De partij van Thierry Baudet klaagt dat de NOS optreedt als 'poortwachter van het partijkartel'.

Forum voor Democratie wijst erop dat de omroep 'al voordat de campagnes waren begonnen' en voordat 'de Kiesraad had besloten welke partijen überhaupt mogen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen', heeft bepaald 'welke partijen relevant zijn en welke niet'. De NOS heeft daarmee haar publieke taak geschonden, stelt de partij. Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Aan het zogenoemde slotdebat, op de avond voor de verkiezingen van 15 maart, nemen veertien partijen deel. De NOS middelde op 1 februari het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer met de laatste stand in de Peilingwijzer en koos vervolgens de veertien grootste partijen.

De lijsttrekkers van de acht grootste partijen is een plaats toebedeeld in het hoofdprogramma. Zes kleinere partijen komen voor het hoofdprogramma aan bod.

Lees verder na de advertentie

Vertrouwen

De NOS zegt het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. De omroep wijst erop dat de Partij voor de Dieren in 2011 ook al eens nul op het rekest kreeg bij de rechter. Die noemde de keuze van de NOS destijds 'voldoende duidelijk en neutraal'.

'De beschikbare zendtijd is beperkt', stelt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. 'Het stellen van een maximum aan het aantal deelnemende partijen is dan onvermijdelijk.'

Deel dit artikel