Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Parlement Zuid-Korea stemt voor afzetting president Park

Democratie

© EPA
corruptie

Het parlement van Zuid-Korea heeft vrijdag besloten dat tegen president Park Geun-hye een afzettingsprocedure kan worden gestart. Tijdens de uitvoering ervan heeft ze geen presidentiële volmachten meer.

De president is betrokken bij een corruptieschandaal en een meerderheid van de parlementariërs vindt dat zij niet langer te handhaven is. Het laatste woord is nu aan het constitutionele hof dat beslist of ze daadwerkelijk weg moet. Tot dat moment neemt de Zuid-Koreaanse minister-president de taken van de president waar.

Het Zuid-Koreaanse parlement telt driehonderd leden. Voor het aannemen van de beslissende motie was een tweederdemeerderheid nodig. Het is voor de eerste keer dat in Zuid-Korea een democratisch president gedwongen moet verdwijnen. Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Park Geun-hye onmiddellijk na de stemming haar kabinet bijeen geroepen.

Voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Seoul demonstreerden vrijdag voor de zoveelste keer boze burgers die vinden dat Park Geun-hye moet opstappen. De afgelopen zes weken kwamen telkens weer honderdduizenden mensen in Seoul en in andere plaatsen bijeen om te demonstreren tegen de president.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie