Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Op welke wijze laten de fractievoorzitters in de Kamer van zich horen?

Democratie

Marno de Boer

Alexander Pechtold (D66) tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. © ANP

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen moesten vandaag hun keuzes uit het regeerakkoord verdedigen. De een benadrukte samenwerking, de ander bleek een ideologische scherpslijper.

Alexander Pechtold (D66): In de verdediging

Lees verder na de advertentie

De linkse partijen hadden de messen geslepen toen Pechtold het spreekgestoelte betrad. Met name Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Marianne Thieme (PvdD) probeerden aan te tonen dat zij progressieve idealen belichamen, terwijl D66 zich zou hebben uitgeleverd aan conservatieve coalitiepartners. De kritiek ging over milieumaatregelen, de afschaffing van het raadgevend referendum en het vluchtelingenbeleid.

De heer Klaver zegt dat ik lang nodig heb om te antwoorden, maar we hebben hierover wekenlang wollige gesprekken met hem gevoerd

Pechtold over vluchtelingenbeleid

Bij dat laatste punt schoot Pechtold uit zijn slof. Klaver verweet de D66’er geen helder antwoord te geven op de vraag of de rechten van vluchtelingen nog gerespecteerd worden bij migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen. “Ik weet niet waaraan ik dit dedain van de heer Klaver heb verdiend. Hij zegt dat ik lang nodig heb om te antwoorden, maar we hebben hierover wekenlang wollige gesprekken met hem gevoerd.” Pechtold: “Als je het niet wilt snappen dan hebben we een probleem.”

Sybrand van Haersma Buma (CDA) © ANP

Sybrand Buma (CDA): Ideologische scherpslijper

De boodschap die Buma uitdroeg in de Schoo-lezing, laat hij ook vanuit de Kamer horen. “Collectieve vrijheid is te relatief geworden, individuele vrijheid te absoluut”, was de diagnose die de christen-democratische leider vandaag over de samenleving stelde. Er is volgens hem zoveel onzekerheid in de samenleving dat ‘de vrees voor de toekomst groter is dan de hoop dat het beter gaat.’ De coalitie moet hierop volgens de CDA’er een antwoord formuleren.

Ik ben niet liberaler geworden, VVD en D66 niet chris­ten-de­mo­cra­ti­scher

Sybrand Buma

Buma benadrukte dat de ideologische verschillen tussen de coalitiepartners onverminderd groot zijn. “Ik ben niet liberaler geworden, VVD en D66 niet christen-democratischer.” Maar hij prees ook het eindresultaat, dat ‘ambitieuzer is dan ik gezien de verschillen had durven hopen.’ Naar de oppositie haalde hij uit. “Teveel­­ partijen in de Kamer willen niet meeregeren of haken tijdens onderhandelingen af. Als iedereen zich zoals Roemer en Klaver aan zijn programma zou houden, dan zit er geen kabinet.”

Klaas Dijkhoff (VVD): Humoristisch pragmaticus

De nieuwe liberale fractievoorzitter blijkt net als zijn partijgenoot Rutte geen man van de ideologische vergezichten. Liever profileert hij zich als iemand die praktische oplossingen voor concrete problemen zoekt. In het debat verwees hij vandaag bijvoorbeeld naar zijn gesprekken in Europa als staatssecretaris van veiligheid en justitie over het sluiten van de Balkanroute om de Europese migratiecrisis in 2015 en 2016 te beteugelen. Op verzoeken vanuit de oppositie om maatregelen uit het regeerakkoord bij te draaien, antwoordde hij meerdere keren dat dit een optie is, als de coalitiemaatregelen de beoogde effecten niet bereiken.

Met zijn droge en scherpe humor kan Dijkhoff ook veel aanvallen pareren. Toen Thierry Baudet (FvD) bijvoorbeeld zei dat een nieuwe baan van Henk Kamp het bestaan van een partijkartel bevestigt, antwoordde de VVD-fractievoorzitter dat bestuurders nu eenmaal voor bestuursbanen worden aangenomen, ‘net zoals de spelers in het eerste elftal van PSV ook niet van het hockeyveld komen aanrennen.’

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) © ANP

Gert-Jan Segers (CU): Deelname rechtvaardigen

Segers kreeg de kans om te laten zien dat zijn partij ook als kleinste coalitiepartner herkenbaar blijft. “Voor ons als fractie is de vraag: wat maakt deze politieke onderneming voor de ChristenUnie waardevol, ondanks dat we hiermee niet in één klap al onze idealen realiseren?”

Hij benadrukte dat er in het regeerakkoord veel punten staan waar de CU aan hecht, zoals meer geld voor defensie, ontwikkelingssamenwerking en milieu. Bijzonder belangrijk is ook dat gezinnen waarvan één ouder thuis blijft, erop vooruitgaan. “Dat garandeert de keuzevrijheid van gezinnen.” De CU-leider spoorde ministers aan ook werk te maken van kleine punten in het akkoord waar zijn partij aan hecht. “Dat is voor ons de lakmoesproef. Ik denk aan de aanpak van mensenhandel en gedwongen prostitutie.”

Segers moest wel zijn verlies rond de uitbreiding van het kinderpardon toegeven. “Als ik een mogelijkheid had gezien, had ik die aangegrepen. Dat is helaas niet gelukt.”

Deel dit artikel

De heer Klaver zegt dat ik lang nodig heb om te antwoorden, maar we hebben hierover wekenlang wollige gesprekken met hem gevoerd

Pechtold over vluchtelingenbeleid

Ik ben niet liberaler geworden, VVD en D66 niet chris­ten-de­mo­cra­ti­scher

Sybrand Buma