Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onvrede over democratisch gehalte FvD loopt op

Democratie

Marno de Boer

Een FvD-bijeenkomst in Groningen afgelopen zomer. De partij groeit snel, maar veel nieuwe leden klagen over gebrek aan inspraak. © Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Er is gedonder binnen Forum voor Democratie. Susan Teunissen, vorig jaar nummer drie op de lijst bij de Kamerverkiezingen, zegt haar partijlidmaatschap op. Ze vindt ‘de manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek verre van democratisch’.

Eerder deze week stuurden drie andere leden die vorig jaar op de kandidatenlijst stonden, al een kritische brief aan de leden. Ze vinden het bestuur te machtig. Interne besluiten worden te weinig democratisch genomen, aldus de drie. Vanwege vergelijkbare kritiek stapte een vierde kandidaat-Kamerlid  op. 

Lees verder na de advertentie

Thierry Baudet is zowel voorzitter van het bestuur als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Daarnaast zijn er nog twee bestuursleden. De drie brievenschrijvers richtten hun peilen op penningmeester Henk Otten. Die moet vertrekken, schreven ze, en er moeten meer bestuursleden komen. Daarnaast willen de drie de opgeheven regionale teams in ere herstellen.

Uit de partij gezet

Maandag barstte de bom binnen FvD toen twee ontevreden leden, Robert de Haze Winkelman en zijn vrouw Betty-Jo Wevers, uit de partij werden gezet. Volgens Baudet bereidden ze een interne machtsgreep voor. Naar eigen zeggen pleitten de twee voor meer interne democratie, en steunen veel leden dat pleidooi.

FvD groeide de afgelopen anderhalf jaar in rap tempo en heeft nu meer dan 20.000 leden. In tegenstelling tot andere partijen heeft het Forum geen regionale afdelingen met eigen besturen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen doet FvD alleen in Amsterdam mee. Baudet wil volgend jaar wel in het hele land deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen. 

Lees ook: 
Wat hebben Mark Rutte, Thierry Baudet en Geert Wilders gemeen? Een nieuw onderzoek ontwart de ideeën die de 'ruk naar rechts' ideologisch ondersteunden.

Deel dit artikel