Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA houdt Omtzigt aan boord

Democratie

Jelle Brandsma

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (r) en CDA-leider Sybrand Buma (l) geven een reactie na het fractie overleg van het CDA vanochtend. © ANP
update

CDA-partijleider Sybrand Buma kan opgelucht ademhalen. Zijn fractie heeft Pieter Omtzigt in genade aangenomen. Het Kamerlid blijft aan boord en dat is voor de partij belangrijk omdat de Twentse politicus een zekere populariteit geniet, zowel in als buiten het CDA. 

Omtzigt heeft een vaste schare fans. Niet voor niets zou nota bene fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie, de kritische Omtzigt graag als premier zien.

Lees verder na de advertentie

De CDA-fractie besloot vandaag dat Omtzigt als Kamerlid verder kan. Hij blijft woordvoerder op het terrein van onder meer financiën en Europa, nadat hij maandag zelf aangaf dat hij het woord voorlopig niet meer voert over de nasleep van de ramp met de MH17. Kamerlid Chris van Dam is de nieuwe woordvoerder over de MH17.

Souffleren

Omtzigt kwam afgelopen weekeinde in opspraak omdat NRC Handelsblad publiceerde over een informatiebijeenkomst waar hij een Oekraïner per sms souffleerde. De man vertelde dat hij andere vliegtuigen in de buurt van de MH17 had gezien en dat staat haaks op de conclusie van eerder onderzoek dat de MH17 met een raket van Russische makelij is neergeschoten.

Omtzigt zette zelf de belangrijkste stap om een breuk met zijn fractie te voorkomen. Belangrijker dan het neerleggen van het woordvoerderschap voor de MH17, was dat hij zijn fout onmiddellijk erkende. Hij verklaarde al afgelopen weekeinde dat hij ‘onzorgvuldig’ was. “Respect”, was daarop vandaag de reactie van Buma.

Na het fractieberaad zei Omtzigt dat hij veel steun heeft ervaren ‘vanuit de fractie en vanuit het land’

Eigenzinnigheid

De relatie tussen het CDA en Pieter Omtzigt is ambivalent. Hij kan fel en eigenzinnig zijn, maar geldt ook als een steunpilaar. Omtzigt is de financiële man van het CDA en hij is lid van het fractiebestuur. Waarschijnlijk vanwege zijn eigenzinnigheid stond hij bij de voorlaatste verkiezingen, in 2012, aanvankelijk niet op de kandidatenlijst, maar Omtzigt had genoeg steun bij de achterban om toch een plekje op het stembiljet te krijgen. Vervolgens verzamelde hij voorkeurstemmen en kwam in de Tweede Kamer. 

Pieter kan weer aan het werk.

CDA-leider Sybrand Buma

De afgelopen vijf jaar toonde het Twentse Kamerlid zich in de oppositie nog even eigengereid, maar ook loyaal. Bovendien werd het CDA duidelijk hoezeer hij een stemmentrekker is. Zo belandde Omtzigt dit jaar op nummer vier van de kandidatenlijst.

“Pieter kan weer aan het werk”, verklaarde Buma vandaag na een uur praten met de fractie. Om de pers te woord te staan, kwam hij even uit de vergaderkamer met Omtzigt aan zijn zij. Die laatste voegde er aan toe dat hij veel steun heeft gekregen ‘in de fractie en in het land’.

Lees ook:  Pieter 'Pitbull' Omtzigt erkent onzorgvuldig handelen bij MH17-bijeenkomst

Pieter Omtzigt (l) komt uit de kamer van Buma voorafgaand aan het fractie- overleg van het CDA. © ANP

Deel dit artikel

Na het fractieberaad zei Omtzigt dat hij veel steun heeft ervaren ‘vanuit de fractie en vanuit het land’

Pieter kan weer aan het werk.

CDA-leider Sybrand Buma