Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Noorwegen kiest opnieuw voor een conservatieve koers

Democratie

Anne-Grietje Fransen

Vanwege haar robuuste, no-nonsense leiderschap wordt Erna Solberg soms de Angela Merkel van Noorwegen genoemd. © EPA

De laatste uitslagen van de Noorse verkiezingen zijn binnen. Het volk koos voor een tweede termijn van de rechts-conservatieve minderheidsregering.

De Noren kozen voor de conservatieve premier Erna Solberg, maar vooral ook tegen de Arbeidspartij. Die kreeg met 27 procent een historisch laag aandeel van de stemmen, het op een na slechtste resultaat in negentig jaar. De partijleider Jonas Gahr Store sprak na de uitslag van een 'grote mislukking en teleurstelling'.

Lees verder na de advertentie

De regeringscoalitie, bestaande uit de conservatieven en de populistische Vooruitgangspartij, in samenwerking met twee kleinere centrum-rechtse partijen, behaalde een nipte overwinning op de groen-rode oppositie met 89 van de 169 parlementszetels. De regeringspartijen hebben in hun beleidsvoering de steun van beide gedoogpartijen nodig.

De Noren kozen vooral ook tegen de Arbeidspartij. Die leed een grote nederlaag.

Ernie Solberg

De winnaar is niet zozeer politiek rechts - beide regeringspartijen verloren een paar zetels - als wel premier Erna Solberg. De laatste drie decennia is geen conservatieve partij erin geslaagd twee opeenvolgende verkiezingen te winnen, maar haar is het toch gelukt. Met haar robuuste, no-nonsense leiderschap is ze al tot de Angela Merkel van Noorwegen gedoopt.

"Solberg was verreweg de sterkste kaart van de regering", zegt politiek analist en verslaggever Magnus Takvam. "Ze was het onmisbare boegbeeld van de conservatieve verkiezingscampagne."

De afgelopen jaren heeft ze grote populariteit verworven, vooral door haar bezwering van twee crises. Na de dramatische daling van de olieprijzen en een groeiende werkloosheid in het olierijke Noorwegen, wist zij door belastingkortingen en geldinjecties uit het nationale 'oliefonds' de werkloosheidscijfers terug te dringen. Haar resolute aanpak van de vluchtelingencrisis in 2015 kwam vervolgens haar imago nog ten goede.

Tegelijkertijd ontbrak het de Arbeidspartij tijdens de campagne aan een uitgesproken agenda. Aanvankelijk was hun belangrijkste standpunt de groeiende werkloosheid, tot hier geen sprake meer van was. "Misschien dachten ze, gezien de geschiedenis, dat ze de verkiezingen in hun zak hadden", zegt Takvam. De partij was de belangrijkste politieke speler van de afgelopen eeuw, en was nooit lang van de regeerstoel verwijderd.

Maar nu was er weinig dat echt vóór de Arbeidspartij pleitte, zegt Takvam. "Noorwegen kent nauwelijks polarisatie. Ja, de Arbeidspartij staat voor de welvaartsstaat, maar in essentie heeft de huidige regering daar ook niks op tegen. We hebben geen liberale economie."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

De Noren kozen vooral ook tegen de Arbeidspartij. Die leed een grote nederlaag.