Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe vrouwelijke leider Rif-protesten niet onomstreden in Marokko

Home

Alex Tieleman

© TRBEELD

Al maanden terug, liep huisvrouw Nawal Ben Aissa (36) mee met de demonstraties voor rechtvaardigheid in het Marokkaanse Rif-gebied. Maar sinds leider Nasser Zafzafi eind mei werd opgepakt is de moeder van vier plotseling gekatapulteerd tot hét gezicht van de protestbeweging die onophoudelijk de straat op blijft gaan.

Voor de dood van visverkoper Mohsin Fikri eind vorig jaar - de directe aanleiding voor de protesten - was Ben Aissa's leven voor Riffijnse begrippen 'gewoontjes'. Met haar man Mohamed, een taxichauffeur, probeerde zij zo goed en zo kwaad als het ging in Al Hoceima de eindjes aan elkaar te knopen.

Lees verder na de advertentie

Maar toen de protesten om zich heen grepen, wilde ook zij haar steentje bijdragen. Op Facebook plaatste zij foto's van Riffijnse kankerpatiënten en riep op tot de bouw van een specialistisch ziekenhuis.

En Ben Aissa ging de straat op. Aanvankelijk gewoon met haar kinderen, maar nu de sfeer grimmiger is geworden laat zij die liever thuis. Haar kinderen hopen stiekem dat moeder voortaan ook thuis blijft, vertrouwde de Riffijnse een Spaanse journalist toe. Want de Marokkaanse autoriteiten hebben haar in het vizier.

Een ding is zeker, de arrestatie van een moeder van vier zal het imago van Marokko geen goed doen

Ben Aissa werd al eens ontboden op het politiebureau. Maar anders dan andere protestleiders, die inmiddels zijn opgepakt, mocht Ben Aissa gewoon terug naar huis.

Dit wekte wantrouwen bij een deel van de protestbeweging. Zou zij in ruil voor haar vrijheid misschien informatie hebben doorgespeeld? Niets van waar, claimt Ben Aissa.

Matroesjka-pop

Het akkefietje zorgde ervoor dat zij niet onomstreden is. Bronnen rond de protesten beweren dat er een conflict is over haar leiderschap, wat een gevaar voor de toekomst van de zogeheten Volksbeweging kan vormen. 

Ben Aissa zou sinds haar bezoek aan de politie al minder op straat te zien zijn en nu vooral het gezicht naar buiten toe zijn voor de media.

Een ding is zeker, de arrestatie van een moeder van vier zal het imago van Marokko geen goed doen. De vraag is echter of de verdeeldheid over Ben Aissa's leiderschap het eerste scheurtje in de beweging is. Of dat er ook na Ben Aissa, als uit een matroesjka-pop, gewoon weer een nieuwe protestleider tevoorschijn zal komen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Een ding is zeker, de arrestatie van een moeder van vier zal het imago van Marokko geen goed doen