Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Niemand die het eens hardop zegt, behalve Juf Ank

Democratie

Hans de Bruijn

© AVROTROS
Framing

‘Dag, dag, dag, dag ouders van groep 3”, zingt Juf Ank in de populaire serie ‘De Luizenmoeder’. 

Daarmee probeert ze die ouders uit het klaslokaal te verdrijven. Ouders die werkelijk continu zeuren en zeveren, mieren en mekkeren, en maar één gelijk kennen: hun eigen gelijk.

Lees verder na de advertentie

Wat maakt Juf Ank bijzonder?

Onze politieke cultuur kent een heel dominant frame: burgers zijn het slachtoffer van ‘de’ politiek. De burger is door politici vergeten, politici luisteren te weinig naar de burger, de burger heeft te weinig invloed, wordt te weinig bij beleid betrokken - en ga zo maar door.

Het is een frame dat vrijwel niet ter discussie staat, voortdurend wordt bevestigd. Hoe komt dat? De slachtoffers - burgers - zullen het natuurlijk niet ontkennen. De schurken - politici - ook niet, die kijken wel uit om burgers te bekritiseren. Dan word je een nog grotere schurk. Dus horen we politici het voortdurend opnemen voor de burger. De politiek moet beter luisteren naar de burger, moet meer luisteren, de burger beter betrekken.

Burgers hebben goede ideeën - maar ook ronduit slechte ideeën

Media bevestigen het frame ook veelvuldig. Het slachtoffer-schurkmodel is nu eenmaal een heerlijke verhaallijn voor journalisten, lekker overzichtelijk ook.

Maar ja, burgers hebben goede ideeën - maar ook ronduit slechte ideeën. Kennen hun eigen wereld beter dan bestuurders, maar zien soms alleen hun eigenbelang. Zijn constructief, maar kunnen ook zeuren en zeveren, net als de ouders van groep 3.

Niemand die dat eens hardop zegt.

Behalve Juf Ank.

Hans de Bruijn Is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici. Lees alle stukken terug in ons dossier.

Deel dit artikel

Burgers hebben goede ideeën - maar ook ronduit slechte ideeën