Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse politiek overwegend positief over aanval op Syrië

Democratie

Lex Oomkes

Sadet Karabulut (SP). © ANP

Overwegend positieve reacties in politiek Den Haag dit weekend, op de aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op doelen in Syrië. Alleen aan de uiterst linker- en rechterzijde van het spectrum klonk kritiek.

Volgens PVV-leider Geert Wilders maakt het helemaal niets uit of Assad nu wordt aangevallen of niet. Hij komt alleen maar sterker te staan en daarom, meent Wilders, is het beter de grenzen in het Westen te sluiten, opdat extremisten niet hierheen komen.

Lees verder na de advertentie

De SP vindt het onaanvaardbaar dat de aanval plaatsvond terwijl een onderzoeksmissie van de OPCW, de organisatie ter bestrijding van chemische wapens, op missie is in Syrië. SP-Kamerlid Sadet Karabulut kondigde zaterdag onmiddellijk aan deze week een debat met het kabinet te willen over de gevolgen van de aanval. "Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen in een vuil geopolitiek spel waarvan niemand de gevolgen kan overzien", aldus Karabulut.

Ongemakkelijk gevoel

Verder klinkt er vooral begrip. GroenLinks-woordvoerder Bram van Ojik zegt dat de aanval duidelijk maakt dat de inzet van chemische wapens niet onbestraft blijft. Hij hoopt dat de aanval ertoe bijdraagt dat 'oorlogsmisdaden tegen de eigen bevolking in de toekomst achterwege blijven'. 

De PvdA vindt dat de Amerikaans-Frans-Britse actie valt binnen wat een proportionele vergelding is, na de inzet van chemische wapens van het Assad-regime in Douma. Al liet voormalig minister en Kamerlid Lilian Ploumen, net als D66, wel weten dat haar partij blijft hopen op een politieke oplossing. D66-woordvoerder Sjoerd Sjoerdsma erkende dat de aanval hem een ongemakkelijk gevoel geven, maar gezien de talloze schendingen van het Assad-regime van het oorlogsrecht vindt hij de actie begrijpelijk.

Bij het CDA en de VVD staat voorop dat een aanval met chemische wapens gewoonweg niet onbeantwoord mag blijven. Ook leden van het kabinet, als minister Stef Blok van buitenlandse zaken en premier Mark Rutte, hebben begrip voor de aanval. 

Nederland steunt de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië echter niet officieel. Volgens Blok is dat niet mogelijk, omdat Nederland niet over eigen inlichtingen beschikt die wijzen op betrokkenheid van het regime-Assad bij de gifgasaanval. Hij noemde het zeer plausibel dat het regime chemische wapens heeft ingezet. Assad heeft dat ook in het recente verleden gedaan, benadrukte de bewindsman. "Vandaar dat we nu ook begrip hebben voor deze actie."

Lees ook: Hoe doeltreffend waren de luchtaanvallen op Syrië?
Er wordt van alles beweerd over de Brits-Amerikaans-Franse raketaanval op Syrië dit weekend. Trouw-redacteur Ghassan Dahhan weegt de claims van de verschillende partijen. 

Woedende Britse oppositie eist uitleg van Theresa May over militaire actie
In de Nederlandse politiek is vooral begrip, maar de Britse premier May wacht een vanmiddag een stevig debat in het Britse Lagerhuis. Ze besloot met mee te doen aan de militaire actie in Syrië, zonder eerst het parlement te raadplegen.

Deel dit artikel