Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moldavië rekent op Moskou

Democratie

Janne Chaudron

Een Moldavisch gezin zit bij een oorlogsmonument in de hoofdstad Chisinau © afp
Oostwaarts

De inwoners van Bulgarije en Moldavië kiezen voor leiders die nauwere banden wensen met Rusland. Teleurgesteld als ze zijn in Europa.

Laten we pragmatisch omgaan met de Russische president Poetin. Het lijkt de nieuwe lijfspreuk van Centraal-Europese machthebbers. De Slowaakse premier Robert Fico fulmineert al een tijdje tegen de sancties die Europa heeft ingesteld tegen Rusland. De Hongaarse premier Viktor Orbán voelt veel voor een autocratische staatsvorm naar het model van Rusland. En de Tsjechische president Milos Zeman ontkent dat Rusland betrokken is bij de oorlog in Oekraïne, hoewel hij daarmee niet de boodschap uitdraagt van de Tsjechische regering.

Vermoedelijk krijgen Fico, Orbán en Zeman binnenkort bijval van oosterburen Moldavië en Bulgarije. In die twee landen zijn dit weekend presidenten verkozen die pleiten voor een nauwere (economische) samenwerking met Rusland.

Lees verder na de advertentie
Donald Trump heeft duidelijk gezegd dat hij een dialoog aan wil gaan met Rusland. Dat geeft ons hoop

Bulgaarse president Rumen Radev

Handel met Rusland hervatten

De nieuwe president van Moldavië, Igor Dodon, hoopt dat zijn land zich binnenkort aansluit bij de Euraziatische Unie - de Russische tegenhanger van de EU. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij bovendien het in 2014 getekende associatieverdrag met Europa op te zeggen. Of hij deze belofte nakomt, blijft onduidelijk, want Dodon wil het visumvrij reizen richting Europa niet opgeven.

Maar dat de nieuwe president van Moldavië de handel met Rusland wil hervatten, staat vast. Moskou introduceerde twee jaar geleden sancties tegen Moldavië vanwege die nauwere samenwerking met Europa. Dat treft de economie van het land, want Moldavië exporteert groente en wijn naar Rusland.

De economische samenwerking is ook voor de nieuwe Bulgaarse president Rumen Radev - socialist en oud commandant van de luchtmacht - reden om pragmatisch om te gaan met Moskou. Bulgarije is sterk afhankelijk van Russisch gas. Hoewel Radev de samenwerking met Europa niet direct wil opzeggen, twijfelt hij aan de Europese sancties tegen Rusland. "Donald Trump heeft duidelijk gezegd dat hij een dialoog aan wil gaan met Rusland. Dat geeft ons hoop", aldus Radev.

Tekst loopt door onder de interactieve kaart.

Corruptie

Toch was de economische samenwerking met Moskou voor de inwoners van Moldavië en Bulgarije niet het doorslaggevende argument om te stemmen op de pro-Russische kandidaten. Beide landen worden geteisterd door corruptie. De pro-Europese regeringen die daar nu aan de macht zijn, is het niet gelukt om dat aan te pakken. In Moldavië is dat goed zichtbaar. Maandenlang bivakkeerden demonstranten met tenten op het centrale plein in de hoofdstad Chisinau tegen de corrupte klasse.

De pro-Europese regering in Moldavië propageert weliswaar Europese waarden, maar is niet in staat die in praktijk te brengen. Dat steekt de inwoners. Overigens staat Dodon voorlopig alleen in zijn streven om de corruptie op deze manier aan te pakken, want in het Moldavische parlement hebben de pro-Europeanen een meerderheid.

Anders is dat in Bulgarije. Daar kondigde de pro-Europese regering van Boiko Borisov zijn ontslag aan. De nieuwe president Radev mag verkiezingen uitschrijven en dan zal de corruptie ongetwijfeld centraal staan, net als de kwestie van de vluchtelingen die richting Bulgarije trekken. Want ook daar belooft Radev een stokje voor te steken: "Ik heb gevlogen in Sovjet-gevechtsvliegtuigen. Ik heb gestudeerd aan een Amerikaanse universiteit, maar ik ben een Bulgaarse generaal. Mijn doel is Bulgarije. "

De nationalistische retoriek past in een trend. Niet alleen in West-Europa keren kiezers zich af van de EU. Ook in Oost-Europa klagen inwoners over valse beloften. De inkomens in Bulgarije en Moldavië zijn de laagste van Europa. Het verklaart waarom veel machthebbers naar Rusland kijken.

Maandenlang bivakkeerden demonstranten met tenten op het centrale plein in de hoofdstad Chisinau tegen de corrupte klasseHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Donald Trump heeft duidelijk gezegd dat hij een dialoog aan wil gaan met Rusland. Dat geeft ons hoop

Bulgaarse president Rumen Radev

Maandenlang bivakkeerden demonstranten met tenten op het centrale plein in de hoofdstad Chisinau tegen de corrupte klasse