Voor het eerst in de geschiedenis hebben de leiders van de twee landen elkaar ontmoet. Deze keer geen neerbuigende handdruk of opmerkingen van Trumps zijde, zoals hij gewend is te doen bij buitenlandse leiders, maar een waardige begroeting en een vriendelijke blik. Ook Kim leek verbaasd te zijn over de situatie: "Ik denk dat de hele wereld dit moment volgt. Veel mensen in de wereld zullen denken dat dit een scène is uit een fantasie- of sciencefictionfilm." In ieder geval droeg het decor daaraan bij: Noord-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen, gebroederlijk naast elkaar opgesteld, terwijl de landen elkaar drie maanden eerder dreigden met de totale vernietiging.
Het moment dat Donald Trump en Kim Jong-un elkaar de hand schudden:
.@POTUS Donald J. Trump meets North Korean leader Kim Jong Un in Singapore. #SingaporeSummit pic.twitter.com/CWhiLO4dAa
Department of State(@ StateDept)
Trump zei van tevoren dat hij 'binnen de eerste minuut' zou weten of de gesprekken zin zouden hebben en of zij elkaar zouden mogen, maar na hun eerste kennismaking van veertig minuten, was het oordeel geveld: hij voelde zich 'echt geweldig.' "We gaan een geweldig gesprek voeren en fantastische relatie hebben." Daarna verdween het duo voor een ronde gesprekken met de adviseurs erbij.
Trump hield het na de bijeenkomst kort en zei tegen de journalisten dat het 'heel goed' ging. "Heel, héél goed. Goede relatie." Kim ging iets dieper op de kwestie in: "We hebben alle scepsis en speculaties over de top overwonnen, en ik geloof dat dit goed is voor de vrede... Ik geloof dat dit een goede voorbode is voor vrede."
De twee landen verkeren technisch gezien nog met elkaar in oorlog, maar de top gaat vooral over nucleaire wapens en sancties. Gaat Noord-Korea zijn nucleaire wapens opgeven, en zo ja, wat krijgt het daarvoor terug?
Getekende overeenkomst
Na afloop van de ontmoeting tekenden Donald Trump en Kim Jong-un een overeenkomst, de inhoud daarvan is echter nog onbekend. Maar Noord-Korea belooft zijn kernwapenprogramma af te bouwen, in ruil daarvoor geven de Verenigde Staten 'veiligheidsgaranties'. Trump zal naar verwachting later vandaag verdere informatie geven over de inhoud van de overeenkomst. Voordat Kim zijn handtekening zette onder wat Trump omschreef als een 'veelomvattende brief', zei Kim dat de twee leiders een historische bijeenkomst hadden en hebben besloten het verleden achter zich te laten. 'De wereld zal een grote verandering zien'.
Tekst loopt door onder de tweet
As they exited the room, Mr @realDonaldTrump and Mr Kim Jong Un patted each other on the back. Here are some shots from the signing ceremony taken by ST executive photojournalist Kevin Lim. Enjoy!!#TrumpKimSummit #SingaporeSummit pic.twitter.com/ilnuvVVCOI
The Straits Times(@ STcom)
Concessies
Noord-Korea heeft tot nog toe weinig bereidheid getoond om te praten over 'denuclearisatie', terwijl dat een harde voorwaarde is van de Amerikanen. De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo zei gisteren dat als de 'diplomatie niet in de juiste richting gaat', de sancties zullen 'vermeerderen'. Maar hij zei ook dat Amerika bereid was tot concessies waardoor de mogelijke ontmanteling van Noord-Korea’s kernwapenarsenaal 'niet eindigt in een voor hen nadelige situatie'. Pompeo wilde niet zeggen of dat betekent dat Amerika overweegt zijn militairen terug te trekken uit Zuid-Korea, zoals Kim eist, maar zei wel dat de gesprekken deze keer 'radicaal anders zijn dan eerdere'.
Volgens het Witte Huis verliepen de gesprekken 'spoediger dan verwacht' en zal Trump waarschijnlijk vandaag vertrekken in plaats van woensdag, zoals aanvankelijk was gepland.
Spanning in Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in houdt de gesprekken nauwlettend in de gaten, omdat de uitkomst daarvan ook de toekomst van zijn land zal bepalen. Zuid-Korea vreest dat als de gesprekken mislukken er een oorlog zal uitbreken, waarvan het zelf slachtoffer dreigt te worden. "Ook ik heb weinig slaap gehad vannacht", liet hij weten tijdens een bijeenkomst met zijn ministers. "Ik hoop werkelijk dat het een succesvolle top wordt die een nieuwe tijd zal inluiden voor de twee Korea’s en de Verenigde Staten, en dat het ons een complete denuclearisatie en vrede brengt."
Lees ook:
Waarom Trump hoognodig over meer dan alleen kernwapens moet praten met Noord-Korea
Bij de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un zal waarschijnlijk één ding onbesproken blijven: de erbarmelijke mensenrechtensituatie in Noord-Korea.
Hoe zou de deal tussen Noord-Korea en de VS eruit kunnen zien?
Kunnen Kim Jong-un en Trump een deal sluiten en hoe zou die eruit zien? Een schets van de visie van de pessimisten, de optimisten en tot slot de valkuilen.