May verstuurt 'Brexit-brief' volgende week woensdag

democratie

Redactie

Theresa May hier afgelopen vrijdag bij een speech in Wales.

Over anderhalve week zet Theresa May de eerste officiële stap naar een Brexit. Op 29 maart, volgende week woensdag, gaat een brief uit naar de Europese Unie waarin Groot-Brittannië officieel aangeeft de Unie te willen verlaten, zo meldde de Britse regering vandaag.

Vanaf dat moment heeft het land twee jaar om tot een succesvolle uittreding te komen. De onderhandelingen gaan op basis van de bepalingen in Artikel 50, het artikel uit het Verdrag van Lissabon uit 2009 dat EU-landen de mogelijkheid geeft uit de EU te stappen.

Lees verder na de advertentie

De EU heeft eerder aangegeven binnen achttien maanden tot een overeenkomst te willen komen. Dan is er nog genoeg tijd om zowel het Britse- als het Europees Parlement te laten stemmen over de afspraken. Er is een gekwalificeerde meerderheid voor nodig om het verdrag goed te keuren. De Europese Unie liet in een reactie weten ‘klaar te zijn’ voor de onderhandelingsrondes.

Zodra de brief binnen is, zal EU-president Donald Tusk waarschijnlijk snel een top organiseren waarin Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU-landen, van de Europese Raad te horen krijgt dat hij mag beginnen. Wordt er niet in twee jaar een overeenkomst gesloten, dan kan die termijn alleen worden verlengd als alle landen in Europa dat goedkeuren. 

Het is negen maanden geleden dat de Britten er met een nipte meerderheid voor stemden om de EU te verlaten. 51.9 procent van de Britten waren uiteindelijk voor een Brexit. May had zelf herhaaldelijk gezegd dat de deadline voor het versturen van de brief eind maart lag.

Schotland op ramkoers

De Schotse premier Nicola Sturgeon ligt intussen nog steeds op ramkoers. Ze wil hoe dan ook een nieuw referendum uitschrijven waarin de Schotten kunnen kiezen voor een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk, afkerig als ze zijn van de naderende Brexit.

Op het congres van haar Schotse Nationale Partij herhaalde ze dit weekend dat de Britse premier Theresa May toestemming moet geven voor zo'n stembusgang, anders zou er 'onherstelbare schade' ontstaan aan de constitutionele structuur van het land − een verbond van gelijkwaardige regio's.

Sturgeon hintte eerder op de periode tussen de herfst 2018 en voorjaar 2019. Maar May vindt dat te vroeg. Zij wil eerst de Brexit-onderhandelingen voltooien; de dreiging van een Schots vertrek zou haar positie in Brussel ondermijnen. Sturgeon deed gisteren water bij de wijn. Er valt met haar te praten over uitstel, zei ze. Het referendum kan ook best kort ná het voorjaar van 2019. Als het maar vóór de Brexit zelf is, want Sturgeon wil voorkomen dat Schotland wordt losgerukt uit de EU.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie