Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Licht boegeroep na aanval op Samsom

Democratie

Maaike van Houten

Diederik Samsom was druk, energiek. Lodewijk Asscher beheerst, rustig. © ANP

De PvdA moet veranderen, van koers, maar óók van leider. Doet ze dat niet, dan legt de partij het bij de verkiezingen in maart af tegen de VVD van Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders. "Anders maken Rutte en Wilders het samen uit", zei Lodewijk Asscher vandaag bij het eerste debat in de Haagse Schilderswijk met Diederik Samsom over het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Hoeveel waardering Lodewijk Asscher ook heeft voor Diederik Samsom, met deze waarschuwing riep hij de leden op op hem te stemmen. Er staat veel op het spel, zei hij, wil de partij die er nu zo beroerd voor staat in de peilingen op 15 maart een factor van betekenis zijn, dan moet ze kiezen voor een nieuwe leider. Voor hem.

Samsom en Asscher trokken de afgelopen vier jaar samen op om beleid met de VVD te maken, te verdedigen en uit te leggen. Nu staan ze tegenover elkaar, Samsom wil politiek leider van de PvdA blijven, ook Asscher ambieert het leiderschap, Samsom vroeg hem zelf zich beschikbaar te stellen.

Lees verder na de advertentie

Zoek de verschillen

Het was vanavond een avond van zoeken naar verschillen. Uiterlijk: beiden in pak, Samsom zonder stropdas, Asscher met. Spreektrant: Samsom snel, Asscher langzamer, met nadruk. Lichaamstaal: Samsom druk, energiek, Asscher beheerst, rustig.

Maar verder? Ja, het werd feller dan vooraf gedacht. Bij voorbeeld rond de grote afwezigen in deze interne race: vrouwen. Samsom beloofde dit weekend de nummer twee op de lijst, traditiegetrouw een vrouw, een plek te geven in de top van de partij, in het kabinet of als fractieleider. "Ik vind dit niet geloofwaardig", snerpte Asscher. "Je komt hier te laat mee, je moet vrouwen elke dag ruimte bieden." "Helemaal niet te laat", reageerde Samsom, ,,de lijst moet nog worden samengesteld." Pittig was ook de discussie over arbeidsmigratie. Asscher wil daarmee stoppen, binnen Europa een radicaal voorstel. Volgens Samsom kan dat alleen aan de onderhandelingstafel, anders is het 'een loze belofte'. 'Zie je wel, je wil niet veranderen", zei Asscher.

Licht boe-geroep

Andere verschillen verstopten de PvdA-ers soms tussen de regels door. Asscher verwees naar Samsoms achtergrond als ingenieur. Het kabinet, waar Asscher zelf in zit, heeft problemen opgelost als een ingenieur, ook Samsom erkent dat. Maar nu, verdeeldheid en polarisatie tussen mensen dreigt, is er ander, verbindend leiderschap nodig, aldus Asscher, zonder precies in te vullen hoe dat er uitziet.

Asscher wil, zei hij richting de volle zaal, de 'kracht van de afdelingen voorop stellen.' Hij zei ook dat er naar mensen geluisterd moet worden voordat de top een besluit neemt. Was dat een verwijt richting Samsom? Nee, niet elk verschil is een verwijt, zei de vice-premier.

Maar Samsom heeft wel geleerd, zei hij. Hij erkende op aandringen van Asscher dat de partij niet meer zo vliegensvlug de formatie moet regelen. Ze willen nu meer tijd nemen.

En, nog iets anders, bij de PvdA moeten mensen het gevoel hebben dat die partij er is als ze pech hebben, als het tegenzit. "Dat gevoel hebben Lodewijk en ik te weinig gegeven. Maar we hebben nog vier maanden." Asscher vond dat zijn concurrent daarmee aangaf dat ie al die vier jaar nog niks heeft bijgeleerd. Hij kreeg voor die reactie op Samsom een licht boe-geroep uit de volle zaal.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie