Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Les over het Wilhelmus en kolonialisme? Nieuw kabinet bediscussieert onderwijs

Home

Redactie

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zingen, staand, het Wilhelmus op de tribune bij de wedstrijd van Australië-Nederland op het WK voetbal. Als het aan het CDA ligt gebeurt dit binnenkort ook op scholen. © anp

Opnieuw zijn er vertrouwelijke documenten van de formatietafel geopenbaard. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat scholen les gaan geven over het Wilhelmus, meldt het AD. De lessen moeten gaan over de tekst, betekenis en melodie van het volkslied.

Ook zouden Nederlanders op hun achttiende een boekje moeten krijgen van de burgemeester over de Nederlandse geschiedenis met een uitleg van de democratische rechtsstaat en de grondwet. Een plan van D66 om lessen over kolonialisme en slavernij te geven, lijkt het volgens het AD niet te hebben gehaald. Dat geldt ook voor het idee van CDA-leider Sybrand Buma om kinderen weer staand in de klas het volkslied uit hun hoofd te laten leren.

Lees verder na de advertentie

De krant weet verder dat er nog gesproken wordt over de maatschappelijke dienstplicht, een wens van CDA en ChristenUnie. Deze zou bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd bij Defensie of bij zorginstellingen. De VVD zou weinig voor dit idee voelen en het te duur vinden.

Over de formatie was tot dinsdag nauwelijks iets naar buiten gekomen

De bekendmaking van de nieuwe stukken komt een dag nadat de formatie in het teken stond van een eerder lek. Het AD publiceerde dinsdag ook al over een mogelijk compromis over medisch-ethische kwesties tussen de formerende partijen. Dat leidde tot frustratie bij de onderhandelaars. Vooral ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold waren zeer geërgerd dat er informatie naar buiten was gekomen over dit zeer gevoelige onderwerp.

VVD-leider Mark Rutte liet later weten dat er 'goed over gesproken' was, het onderlinge vertrouwen goed is en dat de onderhandelaars elkaar over en weer geen verwijten hadden gemaakt. Over de formatie was tot dinsdag nauwelijks iets naar buiten gekomen en sinds vorige week is duidelijk dat er vaart zit in de gesprekken. Informateur Gerrit Zalm hoopt dat er voor oktober een regeerakkoord is.

Lees ook: D66 en ChristenUnie plaveien de weg voor Rutte-III

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Over de formatie was tot dinsdag nauwelijks iets naar buiten gekomen