Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kunnen VVD en GroenLinks genoeg water bij de wijn doen?

Home

Nicole Besselink en Jelle Brandsma en Wilma Kieskamp

Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van zijn gesprek met verkenner Edith Schippers. © ANP

Edith Schippers test vandaag de politieke wil bij VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Zien zij een gezamenlijk kabinet zitten? De obstakels zijn legio.

Van tevoren heeft partijleider Jesse Klaver zijn achterban van GroenLinks per mail gewaarschuwd: ‘We zitten met z’n vieren aan tafel, maar niet om te onderhandelen. Wel om te kijken of er enige ruimte is tot een zinvol gesprek te komen.’

Lees verder na de advertentie
We zitten met z’n vieren aan tafel, maar niet om te onderhandelen

Jesse Klaver

Het voorbehoud is duidelijk. GroenLinks wil ‘serieus meedoen’ aan onderhandelingen over een kabinet. Maar heeft het wel zin, als VVD en CDA nog zo twijfelen? Er zijn inhoudelijk grote verschillen op de belangrijke onderwerpen immigratie, arbeidsmarkt, klimaat en ethische vraagstukken.

De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zitten vandaag samen aan tafel. Verkenner Edith Schippers heeft het gesprek geregeld; ze voert de druk op. Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Jesse Klaver moeten elkaar maar eens diep in de ogen kijken. Willen ze echt samen proberen een kabinet te vormen en zijn ze bereid om daarvoor concessies te doen? Vandaag gaat het om de politieke wil, om de graad van haalbaarbeid. Kan de verkenning worden afgesloten om over te gaan tot formatie-onderhandelingen?

D66 is fan van de samenwerking tussen de vier partijen, maar VVD en CDA blijven aarzelen, al zijn ook zij bereid tot een ‘serieus gesprek’ met GroenLinks. Voor de VVD ligt samenwerken met GroenLinks, bijvoorbeeld over immigratie, zeer gevoelig. Ook GroenLinks-voorman Klaver zei deze week dat de tegenstellingen groot zijn. Waar GroenLinks wil investeren in milieumaatregelen en duurzame energie, ziet de VVD graag meer ruimte voor de auto en het bedrijfsleven.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Premier Rutte maakt nog een selfie voor zijn gesprek met verkenner Edith Schipper. © ANP

Arbeidsmarkt

Daarnaast verdeelt de arbeidsmarkt de partijen. CDA en GroenLinks zijn voor bescherming van de rechten van werknemers en willen de vakbonden betrekken bij aanpassing van de regels voor bijvoorbeeld ontslag en flexibele contracten. D66 en VVD hebben geen boodschap aan dit polderoverleg; bedrijven zullen mensen in dienst nemen als zij ze makkelijker kunnen ontslaan. GroenLinks wil mensen met een uitkering meer mogelijkheden geven om bij te verdienen. De VVD is dit een gruwel: die zet liever het mes in de vakantietoeslag in de bijstand.

GroenLinks wil mensen met een uitkering meer mogelijkheden geven om bij te verdienen. De VVD is dit een gruwel

Het CDA staat in enkele ethische kwesties juist vrijwel alleen als ze gaat regeren met drie vrijzinnige partijen. Het CDA heeft grote moeite met het D66-wetsvoorstel om wietteelt te legaliseren en met de wens van D66 en VVD om stervenshulp voor niet-zieke ouderen mogelijk te maken.

Vluchtelingen

Over asiel- en integratiebeleid denkt het kwartet ook verschillend. VVD en CDA staan een strenge lijn voor, D66 en GroenLinks zijn milder. De liberalen willen dat niet-Europese vluchtelingen alleen nog dichtbij oorlogshaarden worden opgevangen, buiten de EU. Het CDA pleit voor tijdelijke verblijfsvergunningen voor vluchtelingen, om terugkeer na een conflict te bevorderen. D66 ziet de huidige stroom nieuwkomers juist als een voldongen feit en hamert op het belang van hun integratie, bijvoorbeeld via taalles. GroenLinks pleit voor ‘legale routes’ voor vluchtelingen door hen via hervestigingsprogramma’s naar Europa te halen.

Eén obstakel op weg naar een kabinet van VVD en CDA met D66 en GroenLinks heeft verkenner Schippers gisteren wel vast opgeruimd. Zij had een onderhoud van vijftien minuten met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. Die opperde vorige week dat hij toch wel graag wil regeren met VVD en CDA, alhoewel die partijen hem uitsluiten en hij zelf eerder werken met Rutte uitsloot.

Schippers zocht telefonisch contact met Rutte en Buma. Zij sloegen het aanbod van Wilders ‘om het vertrouwen te herstellen’ resoluut af. ‘Zinloos’, aldus de VVD. Sybrand Buma van het CDA: “De PVV heeft de verschillen niet overbrugd maar groter gemaakt. Hij is vier jaar te laat.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

We zitten met z’n vieren aan tafel, maar niet om te onderhandelen

Jesse Klaver

GroenLinks wil mensen met een uitkering meer mogelijkheden geven om bij te verdienen. De VVD is dit een gruwel