Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Krokodil Mnangagwa laat graag zijn tanden zien

Democratie

Melanie Zierse

Emmerson Mnangagwa © AP

Emmerson Mnangagwa (75) was tot vorige week de gedoodverfde opvolger van Zimbabwe’s president Robert Mugabe (93). Maar toen werd hij plotseling ontslagen. De reden: hij zou een staatsgreep hebben voorbereid. De oorlogsveteraan is daarop het land ontvlucht, maar heeft gezworen terug te komen om Zimbabwe ‘te leiden’.

De steun van de legerleiding, veteranen en een groot deel van regeringspartij Zanu-PF heeft Mnangagwa al. Ook de internationale gemeenschap ziet hem het liefst aan de macht. Hij zou voor een stabiele politieke transitie en economische hervormingen kunnen zorgen. Dat hij een gewelddadig verleden heeft, lijkt daarbij niet uit te maken.

Lees verder na de advertentie

In de jaren zeventig zat de voormalig vicepresident achter de gewapende opstand tegen de koloniale Britse heersers in het toenmalige Rhodesië. Mensenrechtenorganisaties houden hem verantwoordelijk voor de moord op twintigduizend politieke tegenstanders van Mugabe in de jaren tachtig. Enkele jaren later, toen het Zimbabwaanse leger meevocht in de Afrikaanse oorlog, had Mnangagwa in Congo een zeer lucratieve handel in illegale diamanten. Daar zou hij miljoenen aan hebben overgehouden.

Decennialang stond Mnangagwa achter president Mugabe. Hij knapte in verschillende functies het vuile werk voor zijn baas op.

Decennialang stond Mnangagwa achter president Mugabe. Hij knapte in verschillende functies het vuile werk van zijn baas op. Eerst als handlanger in de guerrillastrijd voor onafhankelijkheid, later als hoofd van de veiligheidsdienst en de laatste jaren was hij vooral als minister van verschillende departementen actief.

De kameraadschap liep een breuk op toen Mnangagwa in 2004 een greep deed naar de macht in de partij. De poging mislukte en een andere oud-generaal verving hem een aantal jaar als beste vriend van Mugabe. Vier jaar later bewees Mnangagwa zijn leider een grote dienst door de oppositieaanhang bij de verkiezingen in 2008 bloedig neer te slaan. Vanwege deze meedogenloosheid tegen zijn rivalen heeft hij de bijnaam ‘De krokodil’ en ‘Team Lacoste’ voor de mensen om hem heen.

Na zijn benoeming tot vicepresident drie jaar geleden leek Mnangagwa de natuurlijke nieuwe leider van Zimbabwe. Daar kwam presidentsvrouw Grace Mugabe echter een stokje voor steken. De twee kanshebbers voor het presidentschap zijn openlijk in gevecht met elkaar. Mnangagwa beschuldigde haar vorige maand nog dat zij hem vergiftigd zou hebben. De presidentsvrouw ontkent dat.  

Lees ook: Leger grijpt de macht in Zimbabwe

Deel dit artikel

Decennialang stond Mnangagwa achter president Mugabe. Hij knapte in verschillende functies het vuile werk voor zijn baas op.