Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kim Jong-un accepteert uitnodiging Poetin voor bezoek aan Rusland

Democratie

Redactie

De Russische president Vladimir Poetin (rechts) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat in op een uitnodiging van president Vladimir Poetin om een bezoek te brengen aan Rusland. Dat bevestigen Noord-Koreaanse staatsmedia.

Het Korean Central News Agency heeft dinsdag een verklaring vrijgegeven waarin staat dat Kim op uitnodiging van Poetin binnenkort een bezoek zal brengen aan de Russische Federatie. Een datum en plaats voor de ontmoeting zijn nog niet bekend gemaakt. Moskou verklaarde afgelopen week al dat Kim Jong-un ‘in de tweede helft van april’ Rusland zal bezoeken, maar gaf geen verdere details prijs.

Lees verder na de advertentie

De voorbije dagen werd in de Russische en in de Zuid-Koreaanse pers al druk gespeculeerd over een mogelijke ontmoeting. Volgens de Russische krant Izvestia gaan de twee elkaar treffen in de Russische stad Vladistok, niet ver van de grens met Noord-Korea. Dat zou dan gebeuren vlak voordat Poetin op 26 en 27 april naar China gaat, voor een economische top.

Rusland is geïnteresseerd in de rijke grondstoffen van Noord-Korea, waaronder zeldzame metalen. Pyongyang heeft Rusland’s elektriciteitsvoorziening nodig en wil Russische investeerders aantrekken om zijn fabrieken, spoorwegen en andere infrastructuur te moderniseren.

Eerste bezoek aan Rusland

Hoewel Noord-Korea en Rusland er een vriendschappelijke relatie op nahouden, wordt het pas het eerste officiële bezoek van Kim Jong-un aan Rusland. De laatste top tussen leiders van beide landen vond plaats in 2011. Toen ontmoette Kim Jong-il de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev. De Noord-Koreaanse dictator overleed datzelfde jaar.

De aankondiging van de topontmoeting komt op een moment dat de nucleaire onderhandelingen tussen Pyongyang en de Verenigde Staten vastgelopen lijken te zijn.

Lees ook:

Geïrriteerde Kim Jung-un zet Donald Trump voor het blok met een nieuwe wapentest

Noord-Korea heeft een test gedaan met een nieuw geleid tactisch wapen. Het duidt op groot ongenoegen in Noord-Korea over de voortgang van de gesprekken met de Verenigde Staten. 

Deel dit artikel