Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer: Waar was u, minister Bruins, toen er ziekenhuizen failliet gingen?

Democratie

Wilma Kieskamp

Minister Bruno Bruins © ANP

Minister Bruno Bruins (VVD) had moeten ingrijpen toen er in twee dagen tijd een ziekenhuis failliet ging en de patiënten halsoverkop naar andere ziekenhuizen moesten worden overgebracht. Dat vindt de oppositie in de Tweede Kamer, maar ook regeringspartij D66 eist dat Bruins zijn fouten erkent. 

“Dat het ziekenhuis zo snel moest sluiten is onmenselijk. Ik zou willen horen dat de minister dat ook vindt”, zei D66-Kamerlid Rens Ramaekers.

Lees verder na de advertentie

Bruins moest tijdens het vragenuurtje uitleggen aan verontwaardigde Kamerfracties waarom hij het faillissement van het Slotervaartziekenhuis - en ook dat van de IJsselmeerziekenhuizen -  een zaak vindt voor de verzekeraars. Veel fracties nemen hem zijn koele woordkeus kwalijk. Toen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad failliet gingen, zei Bruins dat hij als minister geen ziekenhuizen per se wil openhouden. “Ziekenhuizen openhouden is niet het ultieme doel. Het gaat niet om het bewaken van een stapel stenen, maar om het bewaken van degelijke zorg.”

Ik vind het vreselijk om als koelkast betiteld te worden

Minister Bruno Bruins

De PVV noemt het een dieptepunt dat ziekenhuizen failliet kunnen gaan. “De minister had persoonlijk naar Amsterdam moeten rijden om daar op de stoep van het Slotervaart te zeggen: dit gaat zo niet gebeuren”, zei PVV-Kamerlid Fleur Agema. 

Aangedaan

De SP verwijt Bruins dat hij helemaal niets doet om faillissementen van ziekenhuizen tegen te gaan. Volgens de PvdA was de minister onzichtbaar tijdens de crisis, die hij nauwelijks zag aankomen. “Waar was Bruins?”, vraagt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. GroenLinks wil dat Bruins openlijk belooft dat een halsoverkop-sluiting zoals in het Slotervaart nooit meer gebeurt.

De minister reageerde aangedaan op de verwijten. Hij had gehoopt, zei hij tegen de Tweede Kamer, dat hij alvast nieuws had over de toekomst van de twee ziekenhuizen. De curator is in gesprek met meerdere overnamekandidaten. Vooral het verwijt dat hij ijskoud zou hebben gereageerd, vorige week, raakt de minister. Hij was zichtbaar geëmotioneerd toen hij zich daarop verdedigde: “Ik vind het vreselijk om als koelkast betiteld te worden. Ik wil juist borg staan voor goede zorg”, aldus Bruins.

Lees ook:

Ook cardiologen willen op IJsselmeerziekenhuizen bieden

Niet alleen ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk brengt een bod uit op de failliete IJsselmeerziekenhuizen, ook Cardiologiecentra Nederland (CCN), een stichting van hartchirurgen. 

Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

Deel dit artikel

Ik vind het vreselijk om als koelkast betiteld te worden

Minister Bruno Bruins