Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Johnson houdt peptalk over Brexit

Democratie

Tim de Wit

Boris Johnson gaf woensdag een brexit-speech in Londen © EPA

De Britten moeten zichzelf niet in de put praten, vindt de Britse minister van buitenlandse zaken. 

Boris Johnson, de Britse minister van buitenlandse zaken, wil dat de Britten positiever naar de Brexit kijken. Dat zei hij in een brexit-speech in Londen. “We zijn Olympisch kampioen onszelf de put in praten.” Zijn woorden moesten wat scherpe randjes van het nog altijd sterk gepolariseerde debat afhalen in Groot-Brittannië, al lijkt dat nauwelijks gelukt.

Lees verder na de advertentie
‘Het is geen terugkeer naar de jaren vijftig met een menu van spam, kool en lever’

De speech van Johnson was de aftrap van een serie van Britse bewindslieden waarin ze het initiatief in de brexit-onderhandelingen weer naar zich toe hopen te trekken. Ook premier May zal twee speeches geven, te beginnen zaterdag op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München.

Het verhaal van de minister zat vol typische Johnson-retoriek. De Brexit betekent geen terugkeer naar ‘een soort jaren vijftig-menu van spam, kool en lever’, aldus Johnson. Hij refereerde daarbij aan oud-Ukip-leider Nigel Farage en zijn anti-immigratie- en ‘vroeger was alles beter’-koers. De Brexit is vooral een democratisch protest tegen de steeds verder uitdijende EU, zei Johnson. “Het is geen vijandigheid naar de EU. Het gaat de Britten erom de controle over wetten en grenzen weer terug te krijgen, zodat we als soevereine natie weer onze eigen koers kunnen varen.”

Cruciale fase

Nog altijd wachten ze in Brussel op meer duidelijkheid over hoe de Britten het leven na de Brexit willen vormgeven. De onderhandelingen naderen een cruciale fase en verschillende fracties binnen de regering zijn het nog steeds niet eens over wat voor soort handelsrelatie ze willen uitonderhandelen met de EU. Johnson herhaalde hoe Groot-Brittannië economisch zal floreren buiten de EU, maar deed dat zonder onderbouwing.

Onder de ‘48 procent’, het aandeel van de bevolking dat in 2016 tégen de Brexit stemde, klonk weinig enthousiasme voor zijn speech. Labour-parlementariër Umunna noemde hem hypocriet. “Hij ging voorbij aan de economische realiteit. We zijn 18 maanden na het referendum en deze minister gelooft nog steeds in Project Fantasy.”

Daarnaast waarschuwde Johnson voor een tweede referendum. De afgelopen weken groeit de campagne om dat af te dwingen. “Het kan niet en zal niet gebeuren.” Johnson ziet een nieuw referendum als verraad van de brexit-stemmers en zijn regering zal er alles aan doen dat tegen te houden.

Lees ook:

De vertrouwenscrisis tussen Brussel en Londen over de voorwaarden voor het Britse vertrek uit de Europese Unie heeft nieuwe diepten bereikt. Afgelopen week was er een onderhandelingsronde in Brussel, maar daarbij zijn eerder stappen achteruit dan vooruit gezet.

Deel dit artikel

‘Het is geen terugkeer naar de jaren vijftig met een menu van spam, kool en lever’