Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jeroen Dijsselbloem vertrekt uit de politiek omdat hij de 'vuurkracht' niet heeft

Democratie

Redactie

Het verlies van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen was voor Dijsselbloem de belangrijkste reden om de Haagse politiek na zeventien jaar te verlaten. © AFP

Demissionair minister van financiën Jeroen Dijsselbloem verlaat over twee weken de politiek. Dijsselbloem heeft de 'vuurkracht' niet om met de negenkoppige PvdA-fractie oppositie te voeren.

"Het is nooit af en dat maakt het bepalen van het moment van vertrek zo moeilijk. De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb", schrijft de PvdA'er dinsdagavond in een brief aan voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer.

Lees verder na de advertentie

Dijsselbloem vertrekt per 25 oktober, in de week waarin het aantreden van het nieuwe kabinet wordt verwacht. "Ik verlaat daarmee de Nederlandse politiek. En dat valt me zwaar", aldus Dijsselbloem. De oud-gedeputeerde uit Groningen, William Moorlag, wordt zijn vervanger.

De PvdA'er maakt wel zijn termijn af als voorzitter van de eurogroep, die duurt tot medio januari. De ministers van financiën van de eurolanden gingen daar eerder deze week mee akkoord.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart ging de PvdA terug van 38 naar negen zetels. Het verlies was voor Dijsselbloem de belangrijkste reden om de Haagse politiek na zeventien jaar te verlaten.

Dijsselbloem zat van 2000 tot 2012 in de Tweede Kamer. Hij hield zich onder andere bezig met onderwijs, integratie, vreemdelingenbeleid, openbaar vervoer en fiscale zaken. In 2012 werd hij minister van financiën in het kabinet van VVD en PvdA.

'Enorm gemis'

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een "enorm gemis" dat Jeroen Dijsselbloem de Nederlandse politiek verlaat. "Een imposante bestuurder, een PvdA'er in hart en ziel en een heel fijne, warme collega. De combinatie van passie voor de sociaal democratie, ijzeren werkdiscipline en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij."

Deel dit artikel