Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is Joe Biden wel zo sympathiek als we denken?

Democratie

Hans de Bruijn

Framing

In 2020 wordt Joe Biden mogelijk de tegenstander van Donald Trump. Volgens Trump heeft Biden, als vice-president onder Obama, de Oekraïense regering onder druk gezet. Die moest de baas van het Openbaar Ministerie, ene Viktor Shokin ontslaan. 

Shokin wilde het bedrijf Burisma vervolgen. Wie bekleedde daar een toppositie? Joe Bidens zoon, Hunter Biden. Het frame: Joe Biden is de schurk, Shokin het slachtoffer. 

Lees verder na de advertentie

Nee, zeggen de Democraten, de Amerikaanse regering wilde Shokin weg hebben, omdat hij door en door corrupt was, de ene na de andere crimineel liet lopen. Het frame: Shokin is de schurk, Joe Biden de held.

Trumps advocaat, Rudi Giuliani, wil naar Oekraïne om de regering te vragen dit alles uit te zoeken. De Democraten zijn woedend. Trump wil Biden zo beschadigen. Het frame: Rusland bemoeide zich met de verkiezingen van 2016. Nu nodigt Trump Oekraïne uit om zich met de verkiezingen van 2020 te bemoeien.

Misschien is die Biden toch niet zo beschaafd

Giuliani annuleert zijn reis. Nu zijn de Republikeinen weer boos. Hun framing: de Democraten proberen een onderzoek naar de Bidens te frustreren.

Het is een echte framing war. Het effect? Je kunt er als Biden-kiezer cynisch van worden, gaan twijfelen - Biden is misschien toch minder het beschaafde alternatief voor Trump dan gedacht. En dus ga je misschien niet stemmen. We zien het vaker bij dergelijke oorlogjes: maak gewoon een enorme heisa en het zaadje van de twijfel wordt geplant.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Misschien is die Biden toch niet zo beschaafd